Filmska preporuka: 5 filmova o mentalnim bolestima koji vas neće ostaviti ravnodušnima

Filmska preporuka: 5 filmova o mentalnim bolestima koji vas neće ostaviti ravnodušnima

Filmska preporuka: 5 filmova o mentalnim bolestima koji vas neće ostaviti ravnodušnima
  • Objavljeno: Subota, 17.02.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Psihologija

Mentalni poremećaji su u Republici Hrvatskoj relativno visoke pojavnosti. Često počinju u mlađoj odrasloj dobi, mogućeg su kroničnog tijeka, smanjuju kvalitetu života i znatno sudjeluju u korištenju zdravstvenih resursa. Zbog važnosti i veličine problema, mentalni poremećaji u Hrvatskoj, kao i globalno, predstavljaju jedan od prioritetnih javnozdravstvenih izazova.

S obzirom na to da je mentalno zdravlje tema o kojoj se sve više govori u javnosti, sve se češće pojavljuje i na filmskom platnu. Doduše, filmovi koji prikazuju mentalne poremećaje se poprilično razlikuju. Čini se da neke priče stigmatiziraju mentalne bolesti, dok druge ispravljaju stvari i točno opisuju kako je to biti zabrinut za vlastito ili tuđe mentalno zdravlje.

U filmovima s popisa u nastavku možete pronaći teme koje govore o širokom rasponu mentalnih problema, ali način na koji se njima pristupa je pažljiv i točan, prema mišljenju stručnjaka.

Silver Linings Playbook

U Silver Linings Playbook gledatelji prate živote Pata Solitana Jr. (Bradley Cooper), koji ima bipolarni poremećaj, i Tiffany Maxwell (Jennifer Lawrence), koja ima neimenovano mentalno oboljenje. Film počinje kada je Pat pušten iz ustanove za mentalno zdravlje nakon obveznog osmomjesečnog boravka zbog premlaćivanja ljubavnika svoje žene, Nikki, i brzo postaje očito da gledatelje čeka intenzivna i emocionalna vožnja.

Pat je odlučan u namjeri da vrati svoj stari život, uključujući karijeru učitelja na zamjeni i vezu sa suprugom koja ga je ostavila i zatražila zabranu njegovog prilaska. Upoznaje Tiffany, s kojom razvija komplicirano prijateljstvo temeljeno na njihovim sličnim psihičkim problemima i načinu na koji mogu pomoći jedno drugome u postizanju vlastitih ciljeva.

The Great Depresh

Dijelom dokumentarac, dijelom stand-up komedija, The Great Depresh je usredotočen na put mentalnog zdravlja komičara Garyja Gulmana kao osobe koja živi s depresijom i tjeskobom. Njegova je životna priča poprilično smiješna i dirljiva odjednom.

Osim što je duhovit, Gulman otkriva svoja iskustva na sirov, autentičan način: prenoseći bolne osjećaje i poteškoće i ne gubeći nadu. Činjenica da je još uvijek ovdje s nama, dok se proaktivno bori sa svojim mentalnim zdravljem na svakodnevnoj bazi je vrlo inspirativna i poučna.

Ordinary People

U režiji Roberta Redforda, film Ordinary People prati priču Jarrettovih, obitelji više srednje klase u Chicagu, koja pokušava povratiti osjećaj normalnosti nakon nesretne smrti najstarijeg sina Bucka (Scott Doebler) i pokušaja samoubojstva mlađeg sina Conrada (Timothy Hutton).

Ovaj film, koji je bio nominiran za šest Oscara, je klasičan prikaz utjecaja gubitka, posljedica traume i izlječenja nakon pokušaja samoubojstva za preživjelog i njegovu obitelj. Naime, Conradov otac podržava ideju da njegov sin ide na terapiju, dok je njegova majka - koja je nakon ovih događaja postala hladna i povučena - protiv toga.

Film je također izvrstan primjer filmašima koji žele uključiti vizualni prikaz pokušaja samoubojstva u svoje filmove, jer naglašava utjecaj samoubojstva na one koji su ga preživjeli, umjesto da usmjerava pozornost na sam čin.

The Perks of Being a Wallflower

Temeljen na romanu Stephena Chboskyja, The Perks of Being a Wallflower govori o društveno neugodnom tinejdžeru po imenu Charlie (Logan Lerman) koji pohađa srednju školu.

Za razliku od mnogih svojih vršnjaka, Charlie ima kliničku depresiju i posttraumatski stresni poremećaj te se nosi s teretom samoubojstva svog najboljeg prijatelja koje se dogodilo godinu dana ranije. Ovaj film naglašava utjecaje traume, tragedije i gubitka. Također govori uobičajenu priču o tinejdžeru koji se pokušava uklopiti i pronaći svoje mjesto među svojim vršnjacima i u svijetu.

About a Boy

U ovom filmu glavnu ulogu utjelovljuje Hugh Grant kao Will Freeman, bogat i prilično neodgovoran 38-godišnjak. Radi se o nijansiranoj drami - onoj koja govori o onima koji žive s nekim tko ima mentalni poremećaj ili se brinu o njemu.

Kroz niz šaljivih zapleta, Freeman na kraju oformi prijateljstvo s 12-godišnjim Marcusom Brewerom (Nicholas Hoult) čija majka, Fiona (Toni Collette), doživi kliničku depresiju i preživi pokušaj samoubojstva. U ovom se filmu Fionin karakter i njezina bolest tretiraju sofisticirano i s poštovanjem. Također pokazuje kako su se ljudi oko nje udružili kako bi pružili brigu i podršku njoj i njezinom sinu, što je jako važno.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije