Debeli vrat povećava rizik za oboljenje srca

Debeli vrat povećava rizik za oboljenje srca

Debeli vrat povećava rizik za oboljenje srca
  • Objavljeno: Subota, 14.03.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Najnovije istraživanje američke udruge Framingham Heart Study donijelo je zabrinjavajuće rezultate - nije bitno koliko je osoba debela, već gdje joj se na tijelu nakupljaju suvišni kilogrami. Kako saznajemo iz Večernjeg lista, najgori učinak na zdravlje srca imaju masne naslage na području vrata.

Opsežno istraživanje

Istraživanje provedeno na 3300 žena i muškaraca prosječne dobi do 51 godine pokazalo je da je debeli vrat vrlo opasan za zdravlje srca. Prosječan obujam vrata kod ispitanih muškaraca iznosio je 40,5, a kod žena 34,2 cm.

- Ono što ne želite je masno tkivo oko jetre ili srca, a to se može dogoditi čak i ako izgledate dobro izvana. Prehrana nije ono čime to možete spriječiti, to je tjelovježba - ističu stručnjaci.

Debeli vrat jednako je dobar pokazatelj rizika razvijanja bolesti srca kao i masne naslage oko struka. Studijom američkih znanstvenika otkriveno je da čak ako osoba ima veći obujam struka, opasnost za zdravlje srca je manja ako nema predebeli vrat.

Osobe uključene u istraživanje koje su imale veći obujam vrata imale su i povišenu razinu glukoze u krvi i nižu razinu "dobrog" kolesterola.

Povećanje obujma vrata za 3 centimetra kod muškaraca je razinu dobrog kolesterola snizilo za 2,2 miligrama po decilitru krvi, a kod žena za čak 2,7.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Ojačajte imunitet i spriječite prehladu i gripu!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti