Debljina bi mogla postati glavni uzročnik raka

Debljina bi mogla postati glavni uzročnik raka

Debljina bi mogla postati glavni uzročnik raka
  • Objavljeno: Petak, 25.09.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

U godinama koje dolaze gojaznost bi mogla postati glavni uzrok karcinoma kod žena u zapadnoeuropskim zemljama, upozoravaju europski znanstvenici.

Znanstvenici smatraju da je upravo zbog pretilosti povećan broj žena oboljelih od karcinoma. Strahuju da će se broj oboljelih žena povećavati s obzirom na to da raste i broj gojaznih žena. Osim debljine, razvoju karcinoma kod žena pridonosi i pušenje te hormoni koje žene uzimaju zbog menopauze.

'Pretilost sve više postaje jedan od glavnih uzročnika različitih vrsta rakova kod žena. Nažalost, u idućih deset godina višak kilograma mogao bi postati glavni uzročnik karcinoma', izjavio je liječnik Andrew Renehan, stručnjak za kancerogena oboljenja sa Sveučilišta Manchester.

Renehan i njegove kolege razvili su model za izračunavanje budućeg broja oboljelih od raka u 30 europskih zemalja. Pokazalo se da će gojaznost biti jedan od glavnih uzročnika zloćudnih oboljenja. Takvo stanje već je najavila 2002. godina kada je otkriveno da je, od dva milijuna slučajeva karcinoma, njih 70.000 prouzročeno pretilošću. Već iduće godine broj je povećan na 124.000.

Uočeno je da je debljina najčešće povezana s rakom debeloga crijeva, rakom dojke i rakom maternice. Znanstvenici smatraju da bi buduće zdravstvene politike europskih zemalja trebale voditi računa o ovim otkrićima te poticati žene na mršavljenje.

'Bojimo se da će debljina postati jedan od glavnih uzročnika karcinoma, odmah iza pušenja', upozorila je epidemiologinja Lucy Boyd.

Znanstvenici još uvijek ne znaju točno na koji način debljina uzrokuje karcinom, ali vjeruju da je ta pojava vezana uz hormone. Što se ljudi više debljaju, tijelo im proizvodi više hormona poput estrogena koji pomažu rastu tumora.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti