Pretilost skraćuje životni vijek!

Pretilost skraćuje životni vijek!

Pretilost skraćuje životni vijek!
  • Objavljeno: Petak, 22.07.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Liječnici već godinama upozoravaju da pretilost ima štetne posljedice na zdravlje. Naime, prekomjeran višak kilograma povećava rizik od nastanka srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2 i nekih vrsta raka.

Novo istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Lancet, otkriva da je pretilost povezana s prijevremenom smrću. Čak i blago povišen indeks tjelesne mase može povećati rizik od nastanak niza bolesti.

Izračunajte indeks tjelesne mase!

Ovo nije prvo istraživanje koje je pokazalo da pretilost može povećati rizik od nastanka niza bolesti i prijevremene smrti, izjavio je voditelj istraživanja dr. Emanuele Di Angelantonio.

Znanstvenici su proučavali životne navike 4 milijuna ljudi iz 32 zemlje. Prikupljali su podatke o tjelesnoj težini i zdravstvenom stanju. Istraživanje je isključivalo pušače.

Rezultati istraživanja su pokazali da osobe s povišenim indeksom tjelesne mase imaju za 11% veći rizik od nastanka prijevremene smrti (smrt prije dobi od 70 godina), u odnosu na osobe s preporučenim indeksom tjelesne mase. Osobe koje imaju indeks tjelesne mase između 30 i 35, imaju za čak 45% veći rizik od nastanka prijevremene smrti.

Isprobajte 3 smoothieja za brži metabolizam i mršavljenje!

Također, znanstvenici su otkrili da postoji razlika između muškaraca i žena. Naime, pretili muškarci su imali čak 3 puta veći rizik od nastanka prijevremene smrti. Znanstvenicima još uvijek nije jasno zašto je to tako, ali vjeruju da je u pitanju način na koji tijelo muškarca reagira na inzulin.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti