Debljina i plodnost muškaraca

Debljina i plodnost muškaraca

Debljina i plodnost muškaraca
  • Objavljeno: Srijeda, 01.10.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživači su pronašli da između 87 zdravih muškaraca u dobi od 19 do 48 godina, oni koji su bili debeli imali su manje izglede za očinstvo. I što je važnije, imali su hormonske promjene koje su potvrđivale smanjenu reproduktivnu sposobnost o čemu su istraživači izvijestili u kolovoškome izdanju časopisa Fertility and Sterility.

U usporedbi sa svojim vršnjacima, debeli muškarci imali su niže razine testosterona u krvi, te niže razine luteinizirajućeg hormona (LH) i folikul-stimulirajućeg hormona (FSH) iz hipofize, a oba su važna za reprodukciju.

Prema mišljenju istraživača, te relativno niske razine LH i FSH upućuju na djelomični hipogonadotrpni hipogonadizam. To je stanje u kojem testisi ne funkcioniraju odgovarajuće zbog problema u signalizaciji u hipotalamusu i hipofizi, dvjema strukturama u mozgu koje su uključene u sekreciju hormona.

Rezultati upućuju na to da je sama debljina čimbenik neplodnosti u inače zdravih muškaraca, napisao je dr. Eric M. Pauli i njegovi kolege s Pennsylvania State University College of Medicine, Hershey.

Od 87 muškaraca u studiji, 68% ih je imalo dijete. Pauli-ev tim pronašao je da je prosječan indeks tjelesne mase (Body mass Index, BMI) bio 28 što odgovara rasponu za debele, a BMI je za muškarce bez djece bio gotovo 32 što je u rasponu pretilih.

Kada su istraživači u daljnjoj procjeni promatrali spolne hormone muškaraca, pronašli su da što je muškarac bio deblji, imao je niže razine LH i FSH. S druge strane, povećanje debljine koleriralo je s povišenjem razine estrogena.

Višak tjelesne masti, objasnio je Paulijev tim, može povisiti konverziju testosterona u estrogen u muškarčevoj krvi. Takve promjene hormona mogle bi signalizirati mozgu da suprimira stvaranje FSH i LH.

Prethodne studije povezivale su debljinu sa smanjenjem libida i povišenim rizikom erektilne disfunkcije, istaknuli su istraživači. Ti učinci, izjavili su, udruženi s hormonskim promjenama opisanim u spomenutoj studiji, mogli bi djelovati zajedno u smanjenju plodnosti debelih muškaraca, objavljeno je na stranicama Reuters Health.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti