Preplanulost kože

Preplanulost kože

Preplanulost kože
  • Objavljeno: Srijeda, 01.10.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Dokazi pridonose činjenici da ne postoji nešto što bi bilo sigurna preplanulost, objavljeno je na stranicama HealthDaya. Ultraljubičaste zrake, bez obzira na to odakle su, uzrokuju rak kože, i pretpostavke dobrobiti od UV zraka, kao što je produkcija vitamina D, su pretjerane, ako čak ne i očito krive.

To je opisano u tri rada objavljena u listopadskome izdanju časopisa Pigment Cell & Melanoma Research. Još ima puno novca za zaraditi, i industrija tamnjenja bila je poprilično uspješna, čak i u područjima kao što su Novi Meksiko i Južna

Amerika gdje su prodavali tamnjenje u solarijima kao sigurnu alternativu vanjskom suncu. Mi pokušavamo istaknuti da to nije slučaj., izjavila je Marianne Berwick, autorica jednog od radova i profesorica interne medicine na University of New Mexico Health Sciences Center, Albuquerque.

Željeli smo se suprotstaviti marketingu i odgovoriti na krivi prikaz istinite cijena/dobrobit analize UV zračenja., rekao je dr. David Fisher, voditelj Melanoma Program na Medical Oncology u Massachusetts General Hospital, Boston, predsjednik Društva za istraživanje melanoma i autor jednog od radova iz časopisa.

Rak kože je najčešća maligna bolest u Sjedinjenim Američkim Državama s milijunom novotkrivenih slučajeva tijekom 2008. godine i procijenjeno je da će jedan od 5 ljudi razviti neki oblik raka kože tijekom svog života. Ultraljubičasto zračenje je glavni čimbenik rizika za sve oblike raka kože.

No ipak, industrija za tamnjenje kože nastavlja rasti, s prihodima koji su se peterostruko povećali od 1992. godine, prema pozadinskim informacijama u časopisu.

Ali postoje rašireni dokazi da tamnjenje bilo koje vrste nije sigurno i nosi samo neke, ako uopće postojeće, dobrobiti. Prvi korak (prema raku i preplanulosti) je oštećenje DNK. To nam govori da postoji jedan isti početni događaj za oboje, i to je karcinogeni događaj kroz koji se dobiva preplanulost, tako da koncept sigurnog tamnjenja postaje u osnovi nemoguć, izjavio je Fisher.

Čak štoviše, izjave da tamnjenje u soariju ne može voditi melanomu, kao suprotnoti ostalih rakova kože, temeljeni su na pametno iskrivljenim interpretacijama kompleksnog molekularnog fenomena, dodao je Fisher.

Ne postoji kontraverza o prisutnosti mutacija uzrokovanih UV zračenjem kod karcinoma skvamoznih stanica. Može se vidjeti da su geni mutirali na način koji je direktno uzrokovan UV zrakama, objasnio je. Poveznica melanoma s UV zračenjem vjerovatno je neizravna, tako da ne bi vidjeli mutaciju izravno u stanicama melanoma i da su uzrokovane UV zračenjem. Industrija preplanulosti se uhvatila te kompleksnosti.

Prezenteri te industrije obaraju te rezultate koristeći određene argumente. Ovdje postoje još tri studije koje stvaraju neozbiljne tvrdnje bez potvrde konkretne veze između sunčanja u solariju i melanoma, izjavio je John Overstreet, izvršni direktor Indoor Tanning Association. Činjenica je, da UV zračenje opskrbljuje vitaminom D, koji pomaže organizmu da se obrani od mnogih bolesti, i s time umjereno i odgovorno izlaganje UV zračenju preteže nad posljedicama kada ga se ne dobiva dovoljno.

Ali Fisher je primjetio da se vitamin D može dobiti i iz drugih, sigurnijih iz izvora. Poznato nam je da se vitamin D sintetizira u koži nakon izlaganja kože ultraljubičastom zračenju. Stvar je u tome kako oblikujete raspravu kada je tamnjenje u solariju i njihova udruga zauzela cijelu stranicu novina točno prije sezone maturalnih zabava i nabrojane su sve dobre stvari o vitaminu D, rekao je Fisher. U osnovi, dobivate vitamin D iz karcinogena.

Ne samo da možete dobiti vitamin D iz dodataka prehrani, jednostavna krvna pretraga može reći osobi je li ona ili on imaju manjak tog vitamina.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO, World Health Organization) i druge organizacije pozvale su na zabranu upotrebe solarija u pojedinaca mlađih od 18 godina. Prema člancima u časopisu, industrija je lobirala protiv takve zabrane.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti