Debljina i rak gušterače

Debljina i rak gušterače

Debljina i rak gušterače
  • Objavljeno: Četvrtak, 24.07.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Do sada, najbolje dokazani čimbenici rizika za rak gušterače bili su pušenje i kronični pankreatitis, no znanstvenici koji stoje iza toga novog istraživanja tvrde da ono daje nove dokaze za vezu između debljine i raka gušterače kod žena.

Tim sa švedskog "Karolinska" instituta u Americi pratio je više od 138000 postmenopauzalnih žena duže od sedam godina kako bi se istražio učinak debljine na rak gušterače. 251 žena koja je sudjelovala u istraživanju razvila je rak. Od toga je 78 žena imalo najveći omjer struk-kukovi.

To je 70% više u odnosu na 34 žene koje su imale najmanji omjer struk-kukovi, a koje su razvile bolest, nakon prilagodbe drugih čimbenika rizika koji su uključivali dob i pušenje.

Prethodna istraživanja pokazala su da šećerna bolest i nenormalne razine inzulina mogu imati važnu ulogu u razvoju raka gušterače, a autori spomenutog istraživanja, objavljenog u časopisu "British Journal of Cancer", ističu da bi debljina mogla povećati rizik za rak tako što utječe na razinu inzulina.

Komentirajući istraživanje, dr. Lesley Walker, jedan od direktora poznate britanske zaklade za istraživanje raka "Cancer reaserch UK" rekao je: "Rak gušterače ima osobito loše preživljenje, te je zato vrlo važno da naučimo više o sprečavanju te strašne bolesti."

"Oko četvrtina svih smrti zbog raka uzrokovana je nezdravom prehranom i debljinom, te je zato važno da ljudi budu svjesni rizika," zaključio je na kraju.

Za MojDoktor:
Lovro Lamot, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti