Hrvati prvi po pretilosti, drugi po smrtnosti od raka

Hrvati prvi po pretilosti, drugi po smrtnosti od raka

Hrvati prvi po pretilosti, drugi po smrtnosti od raka
  • Objavljeno: Subota, 04.02.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Prema izvješću Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), Hrvatska je prva po pretilosti, druga po smrtnosti od raka i peta po pušenju u Europskoj uniji. Naime, 2019. godine Hrvatska je imala 311 slučajeva smrti od raka na 100.000 stanovnika, 25 posto više od prosjeka EU-a, a lošija je samo susjedna Mađarska.

Među ženama najčešći uzroci smrti bili su rak pluća, debelog crijeva i rak dojke, dok je i kod muškaraca na prvom mjestu prema broju slučajeva bio rak pluća, uključujući dušnik i dušnice, a zatim i rak debelog crijeva i prostate. Kada govorimo o raku dojke, vrata maternice i debelog crijeva, Hrvati puno manje od prosjeka EU sudjeluju u programima za rano otrkivanje raka.

Nedostaju zdravstveni radnici i oprema

U izvješću također piše da Hrvatska ima veću stopu pretilosti ili prekomjerne tjelesne težine nego ijedna druga država članica EU-a, a u samom je vrhu i prema udjelu pušača. Vjeruje se kako su upravo pušenje, uz pretilost i onečišćeni zrak veći čimbenici rizika od raka u Hrvatskoj nego u drugim članicama EU-a. U izvješću se upozorava i na nedostatak zdravstvenih radnika i medicinske opreme, koji su potrebni za liječenje raka u našoj zemlji.

"Kvaliteta liječenja raka u Hrvatskoj niža je nego u drugim državama članicama EU-a. IHME procjenjuje da je 2019. zbog raka izgubljeno 282.113 godina života ili 6641 na 100.000 stanovnika, 15 posto više od prosjeka EU-a od 5717 u istoj godini", ističe se. Istovremeno su ukupni troškovi liječenja raka za 11 posto veći od prosjeka bloka.

Hrvatska je u prosincu 2020. predstavila Nacionalni strateški okvir protiv raka od 2020. do 2030, a iste godine je postala i prva članica EU-a koja je uvela nacionalni probir za rano otkrivanje raka pluća. Napredovalo se u organizaciji palijativne skrbi, ali nedovoljno.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije