Debljina i rizik od raka jajnika

Debljina i rizik od raka jajnika

Debljina i rizik od raka jajnika
  • Objavljeno: Petak, 08.08.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Debljina povećava rizik od pojave invazivnog raka jajnika svijetlih stanica, podkategorije raka jajnika koji je teško liječiti, prema mišljenju australskih istraživača.

U međunarodnom časopisu Journal of Cancer, dr. Catherine M. Olsen s Qeensland Institute of Medical Research u Herstonu i njezini kolege objavili su da su uočili kako povezanost između indeksa tjelesne mase (body mass index, BMI), dobivanja na težini i različitih podtipova raka jajnika još nije razjašnjena.

Oko 90% svih epitelnih vrsta raka jajnika spada u jednu od 4 podkategorije: svijetlih stanica, mucinozni, koji je povezan s lošim rezultatom ako je uznapredovao, endometrioidni rak jajnika, koji ima bolju prognozu i serozni rak jajnika, koji je najčešći.

Svi oni potječu od epitelnih stanica, imaju brzo dijeleće stanice te sami sebe obnavljaju, stvarajući područja koja sliče koži, sluznici crijeva ili dlakama.

Za daljnje istraživanje autori su proučili podatke za 1 269 žene koje su imale novootkriveni invazivni epitelni rak jajnika, 311 žena s graničnim tumorima i 1 509 kontrolnih žena koje nisu imale bolest jajnika.

Istraživački je tim pronašao da je debljina povezana s više od dvostruko povećanim rizikom od pojave raka jajnika svijetlih stanica, ali bez povezanosti kod endometrioidnog ili mucinoznog tumora. Nije bilo povezanosti s invazivnim seroznim tumorima cjelokupno, no debljina je bila povezana sa gotovo tri puta većim rizikom od pojave ozbilnjih peritonealnih tumora.

Kod žena s graničnim tumorskim podtipovima, debljina je bila pozitivno povezana s ozbiljnim tumorima.

Rezultati studije, prema mišljenju autorice, dr. Olsen, upućuju na to da bi debljina mogla povisivati ženin rizik od pojave nekih vrsta raka janika. To zato potencijalno nudi ženi mogućnost da smanji svoj rizik od pojave raka jajnika uz dodatne mnoge druge kronične bolesti koje su povezane s debljinom, zaključila je na kraju izjave za Reutershealth.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti