Kalij i sniženje krvnog tlaka

Kalij i sniženje krvnog tlaka

Kalij i sniženje krvnog tlaka
  • Objavljeno: Petak, 08.08.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Povišen krvni tlak je i dalje glavni razlog posjeta doktoru i izdavanju recepata za lijekove u Sjedinjenim Američkim Državama, prema mišljenju dvojice istraživača iz Nashvilla, Tenessee, koje su navedeno istaknuli u posebnom dodatku časopisa The Journal of Clinical Hypertension koji je izašao prošli mjesec.

Dr. Mark C. Houston, s Vanderbilt University School of Medicine i dr. Karen J. Harper s Harper Medical Communications Inc. u Nashvillu, također su rekli da se zdrav unos kalija smatra jednim od razloga zašto vegetarijanci i izolirane populacije imaju vrlo nisku učestalost srčanih bolesti.

Provjerite kako sniziti krvni tlak prirodnim putem!

U izoliranim društvima gdje se jede prehrana s niskim udjelom natrija i bogata voćem u povrćem koji imaju i visoke razine kalija, hipertenzija pogađa samo 1% populacije, istaknuli su. Suprotno tome, u industrijaliziranim društvima, gdje ljudi konzumiraju prehranu bogatu obrađenim namirnicama i s velikim koločinama jestiva natrija, 1 od 3 osobe ima povišen krvni tlak.

Tipična američka prehrana sadržava duplo više natrija i duplo manje kalija od trenutno vrijedećih preporuka o prehrani. Smatra se da nizak unos kalija pridonosi učestalosti visokog krvnog tlaka u američkoj populaciji.

Na temelju njegova pregleda objavljenih studija o toj temi, Houston i Harper izjavili su da kad bi Amerikanci povećali unos kalija, broj odraslih osoba s poznatim povišenim krvnim tlakom mogao bi se smanjiti za više od 10%. U 2006. godini American Heaert Association objavila je nove smerjnice za američku populaciju koje preporučuju 4,7 grama kalija na dan.

Povećanje kalija sa smanjenjem natrija je najvjerovatnije najvažniji izbor u prehrani (nakon gubitka prekomjerne tjelesne mase) koji bi trebao biti integriran u smanjenje kardiovaskularnih bolesti, zaključili su autori.

Isprobajtekorijander jer snižava tlak, kolesterol i liječi anemiju!

Neke studije su također pokazale da prehrana koja sadržava barem 500 do 1 000 mg magnezija na dan i više od 800 mg kalcija na dan bi također mogla pomoći u snižavanju krvnog tlaka i smanjenju rizika od razvoja visokog krvnog tlaka.

Visok unos tih minerala kroz povećano uzimanje voća i povrća mogao bi popraviti krvni tlak i smanjiti rizik pojave koronarne bolesti srca i moždanog udara, rekli su na kraju Houston i Harper.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti