Otkrivena nova varijanta COVID-19, može zaraziti i životinje

Otkrivena nova varijanta COVID-19, može zaraziti i životinje

Otkrivena nova varijanta COVID-19, može zaraziti i životinje
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 14.03.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Znanstvenici sa sveučilišnog instituta Méditerranée Infection Marseilleu su potvrdili postojanje nove varijante koronavirusa, neslužbeno nazvane deltakron. Sekvencioniranjem genoma znanstvenici su otkrili da navedena varijanta kombinira mutacije omikrona i delte, a slučajevi su do sad uočeni u Francuskoj, Danskoj, Nizozemskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i SAD-u.

Varijanta deltakron je nastala procesom rekombinacije, što znači da su 2 varijante virusa istodobno zarazile istog pacijenta, pritom razmjenjujući genetski materijal. Znanstvenici objašnjavaju da srž deltakrona potječe od delta soja dok protein šiljka, koji omogućuje virusu ulazak u stanice domaćina, potječe od omikrona. Prema podacima međunarodne baze podataka GISAID, deltakron je prisutan u svijetu još od siječnja. Maria Von Kerkhove, tehnička voditeljica Svjetske zdravstvene organizacije za COVID-19, je rekla kako znanstvenici zasad nisu zamijetili promjene kada je u pitanju težina bolesti u odnosu na ranije varijante, no napominje da su u tijeku brojne znanstvene studije.

''Nažalost, očekujemo i druge rekombinacije jer se virusi tako ponašaju. Oni se s vremenom mijenjaju. Uočili smo vrlo intenzivnu razinu cirkulacije SARS-Cova-2. Zamijetili smo i da ovaj virus može zaraziti životinje, a zatim životinje vraćaju virus ljudima'', rekla je Kerkhove. Znanstvenici ističu da je varijante koja kombinira mutacije 2 soja koronavirusa je ''jedna od onih na koje treba paziti''.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti