Omikron potencijalno opasniji od delta varijante, a najčešći kod mlađih ljudi

Omikron potencijalno opasniji od delta varijante, a najčešći kod mlađih ljudi

Omikron potencijalno opasniji od delta varijante, a najčešći kod mlađih ljudi
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 29.11.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Velika Britanija, Belgija, Njemačka i Češka europske su države u kojima je za sad zabilježen novi soj koronavirusa, poznat pod nazivom omikron.

Ovaj soj ima više od 30 mutacija na spike proteinu, što je dvostruko gotovo više od delta soja, čime se smatra potencijalno opasnijim. Zbog toga je Svjetska zdravstvena organizacija omikron proglasila varijantom koronavirusa koja izaziva zabrinutost.

Zbog navedenih mutacija virus ima potencijalno veću sposobnost obilaženja imuniteta, stečenog cijepljenjem i preboljenjem. To znači da se radi o vrlo složenom soju s mutacijama kakve nisu ranije zabilježene, zbog čega je teško predvidjeti kakav će utjecaj imati na tijek pandemije i imunitet.

Djeluje li cjepivo na novi soj?

Stručnjaci smatraju da će cjepiva protiv koronavirusa i dalje štititi od teške kliničke slike, koja dovodi do hospitalizacije i smrtnog ishoda.

Nova varijanta virusa je do sad najčešće prisutna kod mlađih osoba u dobi od 18 do 34 godine, a upravo je u tim dobnim skupinama zabilježena i najniža stopa cijepljenja u Južnoafričkoj republici. U toj je državi zabilježen i veći broj hospitalizacija necijepljenih i djelomično cijepljenih osoba, zbog čega su Britanski stručnjaci naglasili potrebu za cijepljenjem. Proizvođači cjepiva su istaknuli kako će moći brzo prilagoditi svoja cjepiva prema varijanti omikron.

Simptomi omikron soja

Dr Angelique Coetzee, liječnica koja je prva upozorila na pojavu novog soja, za The Telegraph je ispričala kako su simptomi omikron soja blagi i drugačiji od onih ranije zabilježenih te da nitko od oboljelih nije patio od gubitka okusa ili mirisa.

Kazala je da su pacijenti većinom mladi ljudi različitog porijekla i nacionalnosti, koji su osjećali jaki umor. Jedan od pacijenata bilo je i šestogodišnje dijete s vrlo visokim pulsom.

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ističu kako je ovo podsjetnik da se još ne nazire kraj pandemije te da ono što svi sada mogu učiniti jest cijepiti se.

Detaljan osvrt Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo na novu varijantu koronavirusa pročitajte na poveznici.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti