Implantati u dojkama i rak

Implantati u dojkama i rak

Implantati u dojkama i rak
  • Objavljeno: Utorak, 11.11.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Prema rezultatima nove studije koji upućuju na to da silikonske proteze grudi povećavaju rizik od razvoja rijetke vrste limfoma - raka limfnog sustava. No ipak, autori ističu kako zbog činjenice da je anaplastični T-stanični limfom velikih stanica(ALCL) dojke toliko rijedak da je apsolutni rizik i dalje vrlo nizak, objavljeno je na stranicama Reuters Healtha.

Dr. Daphne de Jong, s Netherlands Cancer Institute, Amsterdam, i njezini kolege procijenili su povezanost između silikonskih umetaka i spomenute vrste raka nakon otkrivanja dviju pacijentica s ALCL u fibroznoj kapsuli koja okružuje silikonske umetke u grudima. Iako su slični slučajevi već opisani u literaturi, nisu postojale službene studije o toj temi.

Pretraživanjem nizozemske baze podataka s patologije pronađeno je 11 žena (prosječne dobi 40 godina) koje su imale postavljenu dijagnozu ACLC dojke u razdoblju od 1990. god 2006. godine. Svakoj toj pacijentici pridružena je jedna ili više njiih iste dobi i godine dijagnoze koje su imale neki drugi tip limfoma u dojci (to je bila kontrolna skupina).

Pet od njih s ACLC imale su silikonske implantate u objema dojkama od jedne do 23 godine prije postavljene dijagnoze, izvjestili su autori u izdanju za studeni časopisa "Journal of the American Medical Association". U svih pet žena implantati su stavljeni zbog kozmetičkih razloga.

Najčešći limfom kod kontrolne skupine bio je difuzni B-stanični limfom velikih stanica. Samo jedna od 35 kontrolnih pacijentica imala je umetak u dojci prije nego što je postavljena dijagnoza limfoma.

"Omjer vjerojatnosti za ACLC u dojci povezan sa silikonskim implantatima postavljenih zbog kozmetičkih razloga bio je 18,2.", izračunali su istraživači.

Kao što je već uočeno, apsolutni rizik od ACLC-a sa silikonskim implantatima ipak je neizmjerno mali. Autori su izračunali da bi se na godinu pojavilo samo 0,1 do 0,3 slučaja na 100 000 žena s implantatima.

"Ti se rezultati moraju promatrati kao preliminarni i kao priprema tvrdnje i nisu dovoljno jaki da bi se ddobio konačni zaključak da su implantati dojke povezani s non-Hodgkin limfomom", napisali su u pridruženom komentaru dr. Andrew M. Evens i dr. Brian C.-H. Chiu s Northwestern University, Chicago.

"No ipak", dodali su, "zbog toga što je silikon imunogen, potrebna je daljnja evaluacija limfoma povezanih s implantatima dojke, posebno studijama sa statističkom važnošću, dovoljnim praćenjem i informacijama i o drugim čimbenicima."

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti