Dijabetes prije trudnoće

Dijabetes prije trudnoće

Dijabetes prije trudnoće
  • Objavljeno: Srijeda, 06.08.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Žene s dijabetesom prije trudnoće imaju 3 do 4 puta veće šanse da rode dijete s barem jednim problemom, prema studiji u Sjedinjenim Američkim Državama.

Žene koje razviju dijabetes prije nego što ostanu trudne imaju 3 do 4 puta veće šanse od žena koje nemaju dijabetes da rode dijete s barem jednim prirođenim poremećajem, izjavio je U.S. Center for Disease Control and Prevention u svojoj studiji.

Ovo je prva studija koja je opisala širok raspon poremećaja - kao što su srčane mane, defekti mozga i kralježnične moždine, poremećaji razvoja udova, te poremećaji bubrega i probavnog sustava koji su povezani s postavljenom dijagnozom dijabetesa tipa 1 ili tipa 2 prije trudnoće.

Studija je objavljena u časopisu American Journal of Obstetrics & Gynecology. Kontinuirana prisutnost povezanosti dijabetesa sa brojnim poremećajima u trudnoći naglašava važnost povećanja broja žena koje primaju najbolju moguću skrb prije začeća djeteta, posebno kod onih koje imaju dijabetes, izjavio je vodeći autor, dr. Adolfo Correa, epidemiolog iz National Center on Birth Defects and Developmental Disabilities.

Rano i učinkovito liječenje dijabetesa je kritično za trudnice, ne samo radi prevencije poremećaja ploda već i zbog smanjenja rizika od zdravstvenih komplikacija za njih i njihovu djecu, također je dodao Correa.

Dodatno, njega prije začeća bi trebala biti razmatrana i promovirana za žene koje su prije trudnoće debele, što je poznati faktor rizika i za pojavu dijabetesa i za poremećaje vezane uz plod, preporučio je Correa sa svojim kolegama.

Za potrebe ove studije, istraživači su analizali podatke više od 30,000 ljudi iz 9 centara za prirođene poremećaje diljem cijele zemlje. Prirođeni poremećaji pogađaju jedno od 33-oje djece i vodeći su uzrok dojenačke smrtnosti, prema prije poznatim podacima. I dok su neki faktori rizika opisani, uzrok većine njih nije poznat.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti