Dijabetes tip 1 i amputacije

Dijabetes tip 1 i amputacije

Dijabetes tip 1 i amputacije
  • Objavljeno: Petak, 29.08.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Rizik od amputacije stopala ili noge je i dalje visok među pacijentima koji imaju dijabetes tipa 1 ili inzulin ovisni dijabetes, prema rezultatima iz švedske studije.

Procijenjeno je da se diljem svijeta jedan donji ekstremitet amputira svakih 30 sekundi kao posljedica ove bolesti, naglasio je dr. Junmei Miao Jonasson s Karolinska Institute, Stockholm i njegovi kolege u trenutnom izdanju časopisa Diabetes Care.

Dijabetički čirevi stopala su najčešći prvi indikator za prijeteću amputaciju donjih ekstremiteta povezanih s dijabetesom.

Među 31,354 muškaraca i žena s dijabetesom tipa 1 u Swedish Inpatinent Register između 1975 i 2004. godine ukupno njih 465 je imalo amputaciju donjeg uda koja nije bila povezana s ozljedom ili nekom drugom traumom, otrkio je njegov tim.

Rizik od amputacije, prema njihovom izvještaju, je bio za 40% niži u zadnjem periodu od 2000. do 2004. godine u usporedbi s prijašnjim kalendarskim periodom.

No ipak, u usporedbi s odgovarajućom općom populacijom, rizik od ne-traumatske amputacije donjih ekstremiteta, čak i u zadnjem kalendarskom periodu, je bio značajno viši u pacijenata s dijabetesom tipa 1 nego onih koji nemaju dijabetes.

Kumulativna vjerojatnost amputacije donjeg ekstremiteta do dobi od 65 godine je kod pacijenata s dijabetesom tipa 11.0% za žene i 20.7% za muškarce.

U zaključku, iako naši podatci upućuju na to da se rizik od amputacije donjih ekstremiteta u dijabetesa tipa 1 smanjio u zadnjim godinama, pacijenti kojima je ova bolest dijagnosticirana prije 31 godine imaju zabrinjavajuće visoke apsulutne i relativne rizike od ne-traumatske amputacije donjih ekstremiteta, napisali su Jonasson i kolege.

Vidjljivo smanjenje u ruiziku upućuje da su prethodni napori u prevenciji bili učinkoviti, ali rezultati koji su ovdje dokumetirani naglašavaju potrebu da ne bi trebali popustiti u korištenju mjera dizajniranih za prevenciju ne-treumatske amputacije donjih ekstremiteta u ranom tijeku dijabetesa tipa 1., zaključio je tim.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti