Respiratorne bolesti i anksioznost

Respiratorne bolesti i anksioznost

Respiratorne bolesti i anksioznost
  • Objavljeno: Petak, 29.08.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Respiratorne bolesti u ranom djetinjstvu su povezane s povišenim rizikom kasnije pojave anksioznih poremećaja u odrasloj dobi, prema rezultatima nove studije.

Dr. Renee G. Goodwin s Colombia University, New York i njegovi kolege su pregledali medicinske povijesti bolesti i procijenile učestalost anksioznosti i depresije u 720 odraslih koji su bili u prosjeku 33 godine stari.

46 njih iz studije je imalo neku respiratornu bolest u dobi od 1 godine i 97 ih je imalo sumnju ili dokazanu respiratornu bolest u dobi od 7 godina. Ukupno 79 pacijenata (7.4%) je imalo dijagnostičke kriterije za generalizirani anksiozni popremećaj i 80 ih (7.5%) je primalo terapiju za isti u dobi od 34 godine. I čak štoviše, 250 pacijenata (23.5%) je imalo kriterije za depresiju i 150 (14.1%) je izjavilo da uzima terapiju.

Prema Goodwinu i kolegama, viša učestalost respiratornih bolesti u dobi od 4 mjeseca je bila povezana s više od dvostrukim rizikom za kasnije uzimanje terapije za anksioznost u dobi od 34 godine. Respiratorna bolest u dobi od 1 godine je bila povezana sa skoro tri puta povećanom vjerovatnošču za liječenje anksioznosti.

Respiratorna bolest u dobi od 1 i 7 godina je bila povezana s gotovo 20 puta povećanim rizikom za kasnije primanje terapije za anksioznost. Respiratorne bolesti nisu bile povezane s poremećajima raspoloženja.

Mehanizam povezanosti između respiratornih bolesti u djetinjstvu i kasnije anksioznosti u odrasloj dobi nije poznat. Jedna mogućnost je da suboptimalan imuni sustav koji bi mogao antedatirati početak i respiratornih bolesti i mentalnih poremećaja, naglasili su istraživači.

Također bi se moglo raditi i o nekoj kombinaciji okolišnih i genetskih faktora rizika koji dovode do zajedničke pojave respiratornih bolesti i anksioznih poremećaja.

Sve u svemu, zaključili su da bi ovi rezultati mogli utjecati na prevenciju ili ranu intervenciju u grupa koje su povezane s kasnijim rizikom pojave anksioznih poremećaja.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti