Dijabetičari trebaju izbjegavati sol
Prehrana koja sadrži puno soli povećava krvni tlak, što je glavni čimbenik rizika za nastanak moždanog i srčanog udara. Problem je još složeniji za osobe s dijabetesom, koji imaju veći rizik od nastanka srčanog i moždanog udara.
Prosječna dnevna preporučena doza soli jest jedna žličica, a većina ljudi unese čak 50% više.
Istražite utjecaj soli na raspoloženje!
Mnoga istraživanja su dokazala štetnost pretjerane konzumacije soli, naročito za osobe s dijabetesom. Sol igra važnu ulogu u našoj prehrani, stoga ju ne treba potpuno maknuti iz svakodnevne prehrane. Ključna je količina soli koja se treba unijeti, a ona nije ista za svaku osobu.
Dijabetičari bi sol trebali što više izbjegavati, a mi vam donosimo načine pomoću kojih ćete unos soli znatno smanjiti:
- Izbjegavajte konzervirano voće i povrće.
- Jedite više svježeg voća i povrća.
- Nemojte dodavati sol u hranu.
- Odaberite sjemenke i orašaste plodove koji nisu zasoljeni.
- Hranu zasolite tek kada je pripremljena.
- Zamijenite sol sa začinskim biljem.
-
AI Novi AI alat predviđa vašu biološku dob iz selfija
-
Ozempic Razočaravajuća stvarnost o tome što se događa s tijelom godinu dana nakon uzimanja Ozempica
-
čarape Nosite čarape dok spavate? Možda niste toliko ludi
-
Sajmovi hrane i zdravog življenja Sajmovi hrane i zdravog življenja - vaš put do duhovne ravnoteže
-
čimpanze Divlje čimpanze snimljene kako koriste „prvu pomoć iz šume“
-
bolesti srca Muškarci su skloniji umiranju od "sindroma slomljenog srca" u usporedbi sa ženama
-
Recept dana
Zapečeni grah od jučerašnjeg variva
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345
