Diljem svijeta obilježava se Svjetski dan ljekarnika (25. rujna 2015. godine)

Diljem svijeta obilježava se Svjetski dan ljekarnika (25. rujna 2015. godine)

Diljem svijeta obilježava se Svjetski dan ljekarnika (25. rujna 2015. godine)
  • Objavljeno: Srijeda, 23.09.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Na dan osnutka FIP-a, Međunarodne farmaceutske federacije, 25. rujna, obilježava se Svjetski dan ljekarnika, koji promiče izvrsnost i doprinos ljekarničke struke zdravlju i zajednici. Ovogodišnji Svjetski dan ljekarnika, peti po redu, izvrsna je prigoda da sve članice Međunarodne farmaceutske federacije (132 diljem svijeta, koje okupljaju preko 3 milijuna ljekarnika), uključujući i Hrvatsko farmaceutsko društvo, naglase svim relevantnim institucijama, medijima, drugim profesijama i široj javnosti, utjecaj i važnost ljekarničke struke u poboljšanju zdravlja!

Tema obilježavanja Svjetskog dana ljekarnika u 2015. godini je "Ljekarnik- Vaš partner u zdravlju".

Ova tema je odabrana kako bi se naglasilo neizmjerno povjerenje i suradnja na relaciji ljekarnik-pacijent i ljekarnik-ostali zdravstveni djelatnici! Lijekovi su sastavni dio ljekarničke ekspertize i struke, a ljekarnik je ključan zdravstveni djelatnik za odgovornu i racionalnu primjenu lijekova unutar zajednice i zdravstvenog sustava, uz partnerstvo sa ostalim zdravstvenim stručnjacima i pacijentima. Tema partnerstva u zdravlju, kao ključni pristup FIP-a, je vrlo važna i nadležnim vladajućim institucijama i regulatorima, podsjećajući ih kako su ljekarnici također pružatelji rješenja i zdravstvenih usluga unutar zajednice.

Ljekarnička struka diljem svijeta jasno ukazuje na potrebe višesmjernog partnerstva u suvremenom zdravstvu, kako bi se što uspješnije suočili s izazovima koji prijete zdravlju zajednice i blagostanju pojedinca, od pojave krivotvorenih lijekova do rezistencije na antibiotike i probleme zlorabe lijekova. Partnerstvo u zdravlju istovremeno pokriva temu samoskrbi i samoliječenja, ali i sve elemente stručne nabavke i skladištenja lijekova, te važnu uzajamnu povezanost s industrijom, istraživanjem i razvojem lijekova, te bolničkim okruženjem, izjavila je predsjednica FIP-a dr. Carmen Peña. Partnerstvo koje uključuje ljekarnika jamči najbolju i najsigurniju kvalitetu zdravstvene skrbi- za sve!

Partnerstvo je ujedno i važna sastavnica FIP-ovog etičkog kodeksa i prisege za ljekarnike. Koncept interdisciplinarnog partnerstva u zdravstvu ujedno je sveprisutan u kontinuiranom učenju zdravstvenih stručnjaka i nezamjenjivoj kolaborativnoj praksi na dobrobit zdravlja pacijenata, što je i supotpisano od više zdravstvenih struka u okviru World Health Professions Alliance-a.

"Uspješna partnerstva temelje se na dijeljenim vizijama; u podjeli ciljeva, predanosti i obveza, ključnih vještina, međuovisnog odnosa i sposobnosti da se komunikacijom prevladavaju značajne prepreke! Svaki su dan tri milijuna ljekarnika i farmaceutskih znanstvenika diljem svijeta prisutni kao partneri pacijentima, drugim zdravstvenim djelatnicima i znanstvenicima! Ljekarnici su sve ove elemente uspješnog partnerstva primijenili u praksi vođeni vizijom unaprijeđenog boljeg zdravlja!", rekao je izvršni direktor FIP-a i glavni tajnik Luc Besançon!

Povodom Svjetskog dana ljekarnika, Hrvatsko farmaceutsko društvo poziva sve građane da podijele svoje pozitivne dojmove o ljekarniku kao partneru u zdravlju na društvenim mrežama korištenjem hashtaga #partneruzdravlju (fotografija sa svojim ljekarnicima u lokalnoj zajednici, primjeri kako su Vam ljekarnici pomogli, riječi pohvale ili podrške za magistre farmacije u svom okruženju, primjeri pozitivne suradnje i partnerstva svih zdravstvenih djelatnika u timu koji skrbe o Vašem zdravlju, i dr.).

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti