Miris plinova je dobar za zdravlje

Miris plinova je dobar za zdravlje

Miris plinova je dobar za zdravlje
  • Objavljeno: Srijeda, 23.09.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Prema nedavnom istraživanju znanstvenika iz Ujedinjenog Kraljevstva, udisanje mirisa plinova može pomoći u zaštiti tjelesnih stanica od oštećenja.

Plinovi u svom sastavu imaju sumporovodik (hidrogen sulfid), kemijski spoj koji plinovima daje neugodan miris. Tjelesne stanice same proizvode malu količinu sumporovodika kada su pod stresom. Na taj način štite mitohondrije. Saznajte kako potaknuti funkcioniranje mitohondrija!

Mitohondriji su zaslužni za prevenciju upalnih procesa u stanicama i oni su ti koji zapravo odlučuju hoće li stanica umrijeti ili ne. Drugim riječima, oštećenje mitohondrija unutar stanice označava i početak njezinog umiranja. Mala količina sumporovodika može pomoći u zaštiti stanica kada su pod stresom.

Znanstvenici su u novom istraživanju proučavali reakcije tjelesnih stanica na prisutnost sumporovodika. Ustanovili su da mitohondriji žive dulje u prisutnosti male razine sumporovodika. Nakon izlaganja stanica stresnim uvjetima su ustanovili da one stanice, koje su bile izložene maloj razini sumporovodika, bolje reagiraju na stres.

Znanstvenici ističu da rezultati istraživanja, iako su preliminarni, ulijevaju nadu za buduće liječenje različitih medicinskih poremećaja i stanja, i to na staničnoj razini, uključujući srčane bolesti, dijabetes, demenciju pa čak i neke vrste raka.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti