Djeca koja jedu puno slatkiša postaju agresivnija

Djeca koja jedu puno slatkiša postaju agresivnija

 Djeca koja jedu puno slatkiša postaju agresivnija
  • Objavljeno: Četvrtak, 01.10.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Djeca koja se obilno hrane slakišima kad odrastu imaju veće šanse da budu uhićena zbog nasilnog ponašanja nego njihovi umjereniji vršnjaci, sugerira novo istraživanje.

Britanski stručnjaci su gotovo 4 desetljeća pratili navike 17.000 mladih rođenih 1970. Među djecom koja su slatkiše i čokoladu jela redovito već s 10 godina, 69 posto je do svoje 34. godine uhićeno zbog nasilnih prekršaja. Među onima koji uopće nisu imali nasilne incidente 42 posto jelo je slatkiše na dnevnoj bazi.

Autori studije objavljene u listopadskom izdanju British Journal of Psychiatry rezultate smatraju interesantnim no ističu da je za stvaranje konačnih zaključaka o vezi između slatkiša i nasilja potrebno daljnje istraživanje. "Ovo ne znači da su slatkiši sami po sebi loši, važnije je uočiti način na koji djeca donose svoje odluke," rekao je jedan koautora istraživanja Simon Moore sa Sveučilišta Cardiff.

Moore ističe da roditelji koji dobro ponašanje djece nagrađuju tj. motiviraju slatkom nagradom vrlo moguće štete svojim malenima. Kod djece bi ovo moglo spriječiti razvoj samosvladavanja i potaknuti ih na impulsivno ponašanje i nasilje.

Naime i kad su isključeni drugi faktori koji mogu utjecati na nasilno ponašanje poput socio-ekonomskog statusa istraživači su pronašli snažnu vezu između konzumacije slatkiša i čokolade u djetinjstvu i nasilnog ponašanja u odrasloj dobi.

Prijašnje studije su ustanovile da zdravija ishrana, općenito govoreći, vodi k boljem ponašanju i kod djece i kod odraslih.

Dr. Moore priznaje da ipak nisu skupili dovoljno dokaza da bi preporučili roditeljima da prestanu hraniti djecu slatkišima i čokoladom."Ovo je iznimno komplicirano područje. Nije pošteno svu krivnju svaliti na slatkiše," zaključio je.

 

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti