Djeca odrasla u sterilnim uvjetima kasnije u životu podložnija bolestima

Djeca odrasla u sterilnim uvjetima kasnije u životu podložnija bolestima

Djeca odrasla u sterilnim uvjetima kasnije u životu podložnija bolestima
  • Objavljeno: Nedjelja, 13.12.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Roditelji koji svojoj djeci dopuštaju da kopaju po blatu i jedu hranu koja im je pala na pod vjerojatno ih time štite od težih bolesti, poput kardiovaskularnih, kasnije u životu, objavili su američki znanstvenici.

"Naše istraživanje sugerira da ultra čisto, ultra higijensko, sterilno okružje u početku života može pridonijeti višoj razini upalnih procesa u organizmu kasnije u životu", rekao je autor istraživanja Thomas McDade sa sveučilišta Northwestern u Illinoisu.

Amerikanci su u suradnji s filipinskim znanstvenicima pratili više od 3000 filipinske djece od njihova rođenja do 22. godine.

Ta su djeca odrastala u znatno lošijim higijenskim uvjetima od njihovih američkih vršnjaka, ponekad i u društvu domaćih životinja, poput svinja ili pasa, koje su slobodno tumarale kućanskim dvorištima.

Utvrđeno je da su maleni Filipinci bili podosta podložniji infektivnim bolestima u djetinjstvu, ali su zato već u tinejdžerskim godinama imali 80% manju razinu C-reaktivnog proteina u krvi (CPR, indikator upalnih procesa) od Amerikanaca.

Naravno, rekao je McDade, to ne znači da treba kupiti svinju i pustiti je da se slobodno kreće kućom, ali pojašnjava zašto je važno izložiti djecu u ranom dijelu života običnim bakterijama i virusima.

"Te bakterije i virusi nikada ne rezultiraju nekom teškom kliničkom bolesti, ali igraju važnu ulogu u razvoju imunološkog sustava", rekao je.

"Imunološkom sustavu treba aktivan odnos s okolinom kako bi se razvio, a pretjeranom čistoćom uskraćujemo mu važne informacije koje mu za taj razvoj trebaju", naglasio je McDade, i sam otac dvogodišnjeg djeteta koji, po vlastitim riječima, svom sinu kaže da pokupi i pojede hranu koja mu je pala na pod.

HINA

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti