Djeci s autizmom mogu nedostajati ključne vizualne vještine

Djeci s autizmom mogu nedostajati ključne vizualne vještine

Djeci s autizmom mogu nedostajati ključne vizualne vještine
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 27.12.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Rezultati najnovijeg istraživanja sugeriraju kako djeci s autizmom mogu nedostajati određene vizualne vještine potrebne za neovisnost u odrasloj dobi.

Na primjer, mogli bi imati dosta problema, za razliku od ostalih odraslih osoba, s pronalaskom cipela u nekoj drugoj sobi gdje ih inače ne drže ili jabuka u supermarketu, tvrde istraživači s Bristolskog sveučilišta u Velikoj Britaniji.

Autori istraživanja tražili su od 20 djece s autizmom i 20 tipične djece, da pritišću gumbe kako bi pronašli skrivene predmete među više osvijetljenih lokacija u sobi. Jedna strana sobe imala je više predmeta nego druga strana.

Djeci s autizmom trebalo je više vremena da prepoznaju uzorke u strukturi testa, koji bi im onda pomogli u lakšem odabiru gdje da pronađu skrivene predmete.

Rezultati sugeriraju kako je sposobnost za traženje objekata u okolišu velikih razmjera, manje efikasna i manje sustavna kod djece s autizmom u odnosu na tipičnu djecu bez stanja, ističu istraživači, a prenosi USNews.

„Sposobnost da radimo učinkovito i sustavno u ovakvim vrstama zadataka, utječe na naše svakodnevno ponašanje koje nam omogućuju da funkcioniramo kao samostalne odrasle osobe, a ovo istraživanje konkretno pruža uzbudljivu priliku da istražimo temeljne vještine koje bi mogle pomoći osobama s autizmom da postignu svoju neovisnost," zaključuje koautorica istraživanja dr. Josie Briscoe.

Više o autizmu pročitajte ovdje.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti