Dodaci ribljeg ulja mogu usporiti rast stanica raka prostate

Dodaci ribljeg ulja mogu usporiti rast stanica raka prostate

Dodaci ribljeg ulja mogu usporiti rast stanica raka prostate
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 31.10.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Nisko masna prehrana s dodacima ribljeg ulja može usporiti rast karcinoma prostate već za 4 tjedna.

Znanstvenici iz SAD-a su došli do otkrića nakon ispitivanja uzoraka tkiva prostate uzetih od muškaraca koji boluju od raka prostate.

A otkriveno je kako je dovoljno samo četiri do šest tjedna na ovakvoj prehrani i već se vidi smanjen rast stanica raka.

Isti učinak nije bio viđen kod muškaraca koji su ostali na redovnoj „zapadnoj prehrani" bez dodataka ribljeg ulja.

"Otkriće kako nisko masna prehrana s ribljim uljem smanjuje broj stanica koje se brzo dijele u tkivu raka prostate, je jako važno zato jer stopa po kojoj se stanice dijele kasnije može pomoći u predviđanju budućih progresija raka," Daily News prenosi izjavu voditelja istraživanja profesora Williama Aronsona s Kalifornijskog sveučilišta

"Što je niža stopa proliferacije, manje su šanse da će se rak proširiti izvan prostate, gdje ga je onda puno teže liječiti."

Čini se kako je prehrana doslovno mijenjala sastav masnih kiselina u staničnim membranama prostate.

Slični rezultati dobiveni su prethodno i u laboratorijskim staničnim kulturama te kod životinja.

"Na temelju naših istraživanja na životinjama, bili smo puni nade da ćemo vidjeti iste učinke i kod ljudi. Iznimno smo zadovoljni našim otkrićima, koja ukazuju na to da promjenom prehrane možemo povoljno utjecati na rak prostate ," ističe prof. Aronson.

Sudionici istraživanja koji su bili na „zapadnoj prehrani" dobijali su 40 posto kalorija iz masne hrane. Izvori u hrani su bili iz tipične prehrane iz zapadnih zemalja i uključivali su visoku razinu omega-6 masnih kiselina iz kukuruznog ulja. Razine ribljeg ulja, koje pružaju omega-3 masne kiseline, bile su dosta niske.

Nisko masna prehrana je iz takve masne hrane uzimala samo 15% kalorija. Muškarci na ovoj prehrani dodatno su uzimali pet grama ribljeg ulja dnevno u pet kapsula.

"Pretklinička istraživanja pokazuju kako smanjenje konzumiranja omega-6 masnih kiselina iz kukuruznog ulja te povećanje unosa omega-3 masnih kiselina iz ribljeg ulja, smanjuje rizik od razvoja i napredovanja raka prostate," zaključuju znanstvenici.

Prof. Aronson napominje kako zbog kratkog trajanja i male veličine istraživanja, ne može preporučiti prehrambene promjene, no ističe kako već sad planira veća i opsežnija istraživanja.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti