Riblje ulje uzrokuje rak prostate?

Riblje ulje uzrokuje rak prostate?

Riblje ulje uzrokuje rak prostate?
  • Objavljeno: Nedjelja, 14.07.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Prekomjerno konzumiranje masne ribe ili uzimanje suplemenata ribljeg ulja povećava rizik od nastanka raka prostate, pokazalo je novo istraživanje američkih znanstvenika.

Rezultati su također pokazali da morski izvori omega 3 masnih kiselina povećavaju rizik od ubrzavanja širenja stanica raka.

"Ovo je prvo istraživanje koje je pokazalo da prekomjeran unos omega 3 masnih kiselina povećava rizik od nastanka raka prostata", izjavio je voditelj istraživanja prof. Theodore Brasky.

U istraživanju je sudjelovalo više od 800 muškaraca kojima je prethodno dijagnosticiran rak prostate i gotovo 1400 muškaraca koji nisu patili od raka. Znanstvenici su u uzorcima krvi mjerili razine omega 3 masnih kiselina.

Rezultati su pokazali da visokorizična skupina ima za čak 2.5% veću razinu omega 3 masnih kiselina i ti sudionici su masnu  ribu jeli najmanje 2 puta tjedno.

Omega 3 masne kiseline u najvećoj mjeri pronalazimo u masnoj ribi, kao što su losos, tuna i sardine. Prethodna istraživanja su pokazala da imaju odlično djelovanje na zdravlje zbog protuupalnog djelovanja.

No, ovo je prvo istraživanje, objavljeno u časopisu Journal of the National Cancer Institute, koje pokazuje da prekomjeran unos omega 3 masnih kiselina može naškoditi zdravlju, bez obzira na njihova protuupalna svojstva.

Omega 3 masne kiseline povećavaju rizik od nastanka raka za 43%, a rizik od ubrzavanja širenja stanica raka za čak 71%.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti