Dojenčad i višak kilograma

Dojenčad i višak kilograma

Dojenčad i višak kilograma
  • Objavljeno: Nedjelja, 17.08.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Problemi s prekomjernom tjelesnom masom viđeni su već i u dojenčadi, objavljeno je na stranicama Reuters Health.

Novo istraživanje upućuje na to da problemi povezani s viškom kilograma počinju u puno mlađoj dobi nego što se do sada smatralo. U studiji koja je objavljena u časopisu "Pediatrics", dojenčad s viškom kilograma ima veći rizik za poremećaje u razvoju i moguće probleme s disanjem kao što je astma. I dodatno, roditelji u većini slučajeva nisu svjesni da dijete ima problema s tjelesnom masom.

"Iako se posljedice prekomjerne tjelesne mase u dojenačkoj dobi i poslije u djetinjstvu mogu očitovati u kasnijim godinama, shvaćanje toga nije ispravno.", upozorila je dr. Ron Shaoul i njezini kolege s Bnai Zion Medical Centre u Haifi u Izraelu.

"Naši rezultati upućuju na potrebu intervencije već tijekom tih kritičnih godina s prilagodbom navika zdrave prehrane i aktivnog stila života.", dodali su.

Rezultati se temelje na dvjema studijama. Jedna je uključivala 2139-ero dojenčadi i male djece do 2 godine koji su bili primljeni zbog bilo kojeg razloga u Bnai Zion Medical Center tijekom 2004. i 2005. godine. Druga je studija bila utemeljena u "zajednici" i koristila se s upitnicima roditelja za procjenu problema uočenih u 79-ero dojenčadi i male djece s viškom kilograma i 144-ero s normalnom tjelesnom masom.

Za djecu se smatralo da imaju višak kilograma ako su imali indeks tjelesne mase? body mass index (BMI) veći od 85 percentile težine u odnosu na visinu u 2 mjerenja provedena s barem 3 mjeseca razmaka. To znači da 85% djece njihove dobi i spola ima niži BMI, a koji je mjera odnosa težine i visine.

U prvoj studiji, istraživači su otkrili da su djeca između 85-ete i 94-te percentile odnosa težine prema visini čak manje hospitalizirana i imala su rjeđe ponovljene hospitalizacije u odnosu na one s normalnom tjelesnom masom. No, više od očekivanog su bili primitci u bolnicu djece s najvećim viškom kilograma (više od 95-te percentile).

U drugoj studij, djeca s viškom kilograma imala su veće izglede, u odnosu na vršnjake s normalnom tjelesnom masom, da imaju usporen razvoj i hrču. Također su postojali i dokazi da su uobičajeniji bili astma i problemi s disanjem u djece s viškom kilograma.

Kada je pregledano, samo oko 32% majki koje su imale djecu s povećanom tjelesnom masom vjerovale su da im djeca imaju višak kilograma. Roditelji moraju biti svjesni da su čak i njihova mala djeca izložena problemima vezanim za povećanu tjelesnu masu, i da bi trebali težiti postizanju normalne tjelesne maseu svoje djece, zaključili su Shaoul i kolege.

Za MojDoktor: Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti