Bol u prsima i gornjem abdomenu

Bol u prsima i gornjem abdomenu

Bol u prsima i gornjem abdomenu
  • Objavljeno: Subota, 16.08.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Bol u prsima i gornjem abdomenu, prijeteći znak, objavljeno je na Reuters Health.

Neobjašnjiva bol u području prsnog koša i gornjeg dijela probavnog sustava bi mogla biti znak za povišen rizik od smrti povezane s alkoholom, upalom pluća ili karcinomom pluća, izvijestili su istraživači iz Danske.

Pojedinci s tim simptomima imaju također veće izglede da budu zadržani u bolnici zbog "ishemijske" bolesti srca - vrste bolesti srca koja je uzrokovana smanjenim protokom krvi u srčanim arterijama, opisala je dr. Estrid Muff Munks kolegama na Aarhus University.

Provjerite koje bolove ne biste smjeli ignorirati!

Kada pacijent s bolovima u prsima ili gornjem dijelu trbuha ima uredne nalaze na pretrazi koje se naziva endoskopija, u kojoj je putem cijevi pregledana unutrašnjost jednjaka i želuca, bol može biti povezana s nedijagnosticiranom ishemijskom bolesti srca, istaknuli su autori.

Ali studije su do danas uključivale pacijente s tom vrstom boli i urednim nalazom endoskopije koji nije isključio one s gastroezofagealnom refluksnom bolesti (GERB) ili čirevima, dodali su. "Tako nije sigurno da svi subjekti u studiji zaista imali neobjašnjivu bol."

Da bi to ispitali, istraživači su pregledali rizik od nastanka bolesti srca i smrti tijekom desetogodišnjeg razdoblja i kod 386 pacijenata s boli u prsištu ili gornjem abdomenu, koji su imali uredan nalaz endoskopije gornjeg dijela probavnog trakta i bili su bez postojeće bolesti srca, uz 3 793 kontrolna pacijenta. Isključili su pacijente s refluksom, žgaravicom ili drugim simptomima GERB-a ili čireva.

Pacijenti s neobjašnjenom boli imali su 60% veće izglede da budu hospitaliziranin tijekom 10 godina. Također su imali duplo veće izglede da umru tijekom prve godine nakon endoskopije, dok je rizik smrtnosti bio povišen za do pet godina nakon testa.

Šest bolova zbog kojih se smjesta javite liječniku ili, još bolje, zovite hitnu!

Njihov rizik od smrti od ovisnosti o alkoholu, upale pluća ili karcnoma pluća bio je trostruko veći u odnosu na opću populaciju. Neobjašnjiva bol u prsima i gornjem dijelu abdomena u pacijenata s urednim nalazom endoskopije je jak marker za ishemijsku bolest srca i povišenu smrtnost, zaključili su autori.

Za MojDoktor: Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti