Dojenje čini dječake inteligentnijima

Dojenje čini dječake inteligentnijima

Dojenje čini dječake inteligentnijima
  • Objavljeno: Srijeda, 22.12.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživači su otkrili kako djeca koja su pretežno dojena kroz šest mjeseci imaju bolje rezultate u matematici, čitanju, pisanju i pravopisu. Učinak je bio najjači kod dječaka.

Smatra se kako veza između majke i djeteta koja se njeguje tijekom dojenja može značiti da su majke pažljivije i kako više podržavaju svoju djecu.

Dječaci su osjetljiviji na majčinu pažnju kada je učenje u pitanju, što bi moglo objasniti zašto dojenje ima veći utjecaj na njih, objašnjavaju istraživači.

Autori istraživanja sa Sveučilišta Western Australia, također su sugerirali kako možda postoji neka tvar u majčinom mlijeku koja pomaže u razvoju mozga.

Ovaj efekt može biti više izražen kod dječaka jer im nedostaje ženskih hormona za koje se zna da štite mozak.

Vodeća autorica istraživanja dr. Wendy Oddy sa Sveučilišta Western Australia je zaključila, a Telegraph prenosi: „Promatrajući zasebno dječake i djevojčice, otkrili smo kako je pretežno dojenje kroz šest mjeseci ili duže bilo značajno povezano s poboljšanim rezultatima u matematici, čitanju, pisanju i pravopisu kod dječaka, no djevojčice su za bilo koju od ovih tema ostale bez učinka od dojenja za isto vrijeme."

U istraživanju je sudjelovalo preko 1.000 djece koja su praćena od kad su njihove majke bile u 18. tjednu trudnoće pa sve do njihove desete godine starosti. Zatim su ocijenjeni putem standardnih testova za matematiku, čitanje, pisanje i pravopis.

Autori su se prilagodili i za druge čimbenike koji bi mogli utjecati na stupanj obrazovanja, uključujući i majčino obrazovanje te financijsko stanje kućanstva. Međutim, nisu u potpunosti mogli uzeti u obzir majčinu inteligenciju.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti