I drevni su Egipćani otklanjali tumore, izgleda da rak nije samo bolest modernog doba

I drevni su Egipćani otklanjali tumore, izgleda da rak nije samo bolest modernog doba

I drevni su Egipćani otklanjali tumore, izgleda da rak nije samo bolest modernog doba
  • Objavljeno: Srijeda, 12.06.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Kategorija: Zanimljivosti

Rak se smatra bolešću modernog doba. Međutim, medicinska izvješća pokazuju da su drevni Egipćani bili svjesni postojanja te bolesti. A sada, nova istraživanja na lubanji staroj više od 4000 godina otkrivaju da postoji mogućnost da su liječili određene vrste raka kirurškim zahvatom.

Lubanja je pripadala muškarcu koji je imao između 30 i 35 godina kada je umro, a nalazi se u kolekciji laboratorija Duckworth na Sveučilištu Cambridge u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Od sredine 19. stoljeća znanstvenici su proučavali površinu lubanje s oštećenjima, uključujući višestruke lezije za koje se smatralo da predstavljaju oštećenje kostiju zloćudnim tumorima.

Kada su znanstvenici nedavno detaljnije promotrili oštećenja od tumora digitalnim mikroskopom i CT-om otkrili su znakove posjekotina oko tumora, što znači da su korišteni oštri metalni instrumenti.

Međutim, nije poznato jesu li drevni egipatski liječnici pokušali ukloniti tumore dok je pacijent još bio živ ili su tumori uklonjeni nakon smrti, radi analize. U svakom slučaju, nevjerojatno je što su izveli kirurški zahvat na pacijentu u to doba.

Znanstvenici su također pronašli lezije raka u drugoj lubanji iz kolekcije laboratorija Duckworth. Lubanja datira od 664. pr. Kr. do 343 pr. Kr., a radi se o ženi koja je imala najmanje 50 godina. Istraživački tim je pronašao tri lezije na lubanji na kojoj su maligni tumori oštetili kost. Ova lubanja nije pokazala znakove operacije povezane s bolešću, ali je imala davno zacijeljene prijelome, što pokazuje da je medicinska intervencija za ozljedu glave bila uspješna.

Iako se čini da su drevni egipatski liječnici bili svjesni postojanja raka, vjerovalo se da nisu imali potrebno medicinsko znanje kako bi ga liječili. Međutim, rezovi oko tumora na lubanji pokazuju da to pokušavali promijeniti, kirurški uklanjajući tumore kako bi izliječili pacijenta ili kako bi pobliže analizirali tumore.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti