Društvo ubrzava odrastanje

Društvo ubrzava odrastanje

Društvo ubrzava odrastanje
  • Objavljeno: Srijeda, 16.07.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

U istraživanju koje je provela britanska zaklada za pomoć djevojkama u adolescenciji Girlguiding UK i zaklada za očuvanje mentalnog zdravlja Mental Health Foundation, otkrilo se da mlade djevojke osjećaju sve veći pritisak od raznih časopisa i internetskih stranica da ispune svoje materijalne i seksualne ideale, zbog čega su one ranjive i nesretne.

Istraživanje pod nazivom Generacija pod stresom pokazalo je da se mlade djevojke osjećaju loše nakon što gledaju slike modela, pop zvijezda i glumica u raznim časopisima. Osjećaju pritisak časopisa i internetskih stranica koje im govore da budu mršave, da uzimaju lijekove, pa čak i da se podvrgnu plastičnim operacijama.

Sudeći prema rezultatima istraživanja, prikupljenima na temelju ankete s interneta, djevojčice u dobi od samo 10 godina rekle su da jedan od najvećih utjecaja na njihovo raspoloženje ima pritisak društva da odrastu. Zbog toga su osjećale da moraju nositi odjeću u kojoj izgledaju starije i da se moraju nositi sa seksualnim provokacijama dječaka.

Djevojke su rekle istraživačima da se suočavaju s rastućom listom ideala izgleda i ponašanja što im uzrokuje stres i tjeskobu. ?Ako se ne podvrgnu toj listi ideala, često se osjećaju usamljene i ranjive, primijetila je Tracey Murray, iz zaklade za pomoć djevojkama u adolescenciji.

?Djevojčice i mlade žene prisiljene su odrasti neprirodnom brzinom u društvu koje smo mi, odrasli, stvorili, i to im oštećuje emocionalno blagostanje, zaključio je na kraju dr. Andrew Mc Culloch, izvršni direktor spomenute zaklade za očuvanje mentalnog zdravlja.

Za MojDoktor:
Lovro Lamot, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti