Dugovi za lijekove dosegnut će 3,4 milijarde kuna

Dugovi za lijekove dosegnut će 3,4 milijarde kuna

Dugovi za lijekove dosegnut će 3,4 milijarde kuna
  • Objavljeno: Petak, 19.09.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

To je za 300 milijuna kuna više nego lani, pa upozorava na moguće poremećaje u opskrbi lijekovima zbog velikih dugova HZZO-a, koji se svaki mjesec povećavaju za 85 milijuna kuna.

Predsjednik Komore Mate Portolan rekao je danas novinarima da su dugovi za lijekove na recept iznad ugovorenog roka od 120 dana do kraja srpnja porasli na 940 milijuna kuna.

HZZO mjesečno ljekarnama plaća dvanaestinu predviđenog novca za lijekove na recept, što iznosi 196 milijuna kuna, dok je stvarna mjesečna potrošnja 280 milijuna kuna.

Uz mjesečno povećanje duga za dodatnih 85 milijuna, dugovi za lijekove na recept će do kraja godine iznositi skoro 1,4 milijarde kuna a rokovi plaćanja dosegnut će 270 dana, kaže Portolan.

Potrošnja lijekova na recept u odnosu na isto razdoblje lani porasla je deset posto, a broj izdanih recepata u prvih šest mjeseci za 5,6 posto, pa bi do kraja godine moglo biti ukupno izdano 42 milijuna recepata, u odnosu na lanjskih 40 milijuna.

Zbog dugova, inflacije i sve jačeg interesa velikih ljekarničkih lanaca za preuzimanjem u najgorem je položaju tristotinjak malih ljekarni. Trend njihova preuzimanja sve je izraženiji pa tako šest komercijalnih ljekarničkih lanaca (Primapharma, Joukhadar, Farmacija, Pablo, Vaše zdravlje, Deltis Pharm) u vlasništvu ima 120 ljekarni.

Taj trend još uvijek nije zabrinjavajući jer tih 120 ljekarni predstavlja deset posto svih ljekarni u Hrvatskoj, no cilj je Komore zaštititi male ljekarnike i omogućiti im razvoj, kaže Portolan.

To će pokušati i u novom Zakonu o ljekarništvu koji bi, očekuju u HLJK-u, trebao biti usvojen u sklopu predstojeće zdravstvene reforme, a čiji cilj mora biti jačanje uloge ljekarništva u hrvatskom zdravstvu.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti