Kanabis povezan s psihozom

Kanabis povezan s psihozom

Kanabis povezan s psihozom
  • Objavljeno: Nedjelja, 21.09.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Kanabis je povezan s ranijim početkom psihoze.

Istraživači iz Španjolske pronašli su jaku i neovisnu povezanost između uzimanja kanabisa i početka psihoze u ranijoj dobi. Povezanost, izjavili su, ne može se objasniti slučajnošću, nije povezana sa spolom ili uzimanjem drugih droga. Povezana je s količinom uzimanja kanabisa.

"Klinička važnost tih rezultata je potencijalno visoka.", napisali su dr. Ana Gonzalez-Pinto i njezini kolege iz Santiago Apostol Hospital, Vitoria u časopisu "Journal of Clinical Psichiatry", ističući da je uzimanje kanabisa iznimno često među mladim ljudima.

Istraživači su također opisali da "procjene dodanog rizika upućuju na to da je uzimanje kanabisa odgovorno za 10% slučajeva psihoze." Ti se rezultati temlje na 131 pacijentu u dobi od 15 do 65 godina koji su trebali hospitalnu njegu zbog prve psihotične epizode tijekom razdoblja od 2 godine. Sudionici su procijenjeni koristeći se strukturiranim kliničkim intervjuom za DSM-IV Osovine i poremećaje, i prikupljeni su klinički i demografski podaci.

Rezultati su pokazali znatno postupno smanjenje dobi u kojoj je počela psihoza što je bilo u korelaciji s povećanom ovisnosti o kanabisu. U usporedbi s onima koji ga nisu uzimali, dob početka opsihoze bila je smanjena za 7, 8,5 i 12 godina među onima koji su ga uzimali, zloporabili i bili ovisnici, pojedinačno, izjavili su istraživači.

U daljnjoj analizi, učinak kanabisa na dob početka psihoze "nije bila objašnjena uzimanjem drugih droga ili spolom", također su rekli. Rezultat je bio sličan kod najmlađih pacijenata, upućujući na to da taj učinak nije povezan sa slučajnošću.

Spomenuti rezultati "ističu da je kanabis opasna droga u mladih ljudi koji imaju rizik od razvoja psihoze", zaključila ja dr- Gonzalez-Pinto s kolegama, objavljeno je na stranicama Reuters Healtha.

Za MojDoktor: Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti