Dvije injekcije cementa uklanjaju bol iz kostiju

Dvije injekcije cementa uklanjaju bol iz kostiju

Dvije injekcije cementa uklanjaju bol iz kostiju
  • Objavljeno: Petak, 29.05.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

...sprečavajući tako širenje osteoporoze kod starijih osoba.

Radikalna metoda
Valérie Bousson, liječnica koja provodi tu pomalo radikalnu metodu, ističe da svaka šesta žena starija od 50 godina ima problema s prijelomima kostiju zbog nedostatka estrogena. Najopasnije je što unutarkralježničke frakture često nisu bolne. Otkrivaju se radiografski. Kada su intezivne jako bole, pa je starija osoba prisiljena ležati u postelji. Kako nijedan od danas raširenih zahvata ne može spriječiti osteoporozu, a teško je sanirati i njezine posljedice, dr. Bousson odlučila se na injekcije cementom. Sam zahvat obavlja se na operacijskom stolu, a izbor anestezije uvjetuje opće stanje kralježaka koje treba ojačati. Ako je jedan u pitanju, dovoljna je lokalna, a za nekoliko njih, prakticira se opća anestezija.

Specijalist najprije napravi dva reza od pet milimetara na pršljenu, zatim pod radiološkom kontrolom unese dvije igle, pomoću kojih cement progresivno prolazi u bolesni dio, nekoliko minuta.

Već nakon povratka u bolesničku sobu pacijentice više ne osjećaju bol. Istraživanja su pokazala da se u 80 posto slučajeva znatno poboljšava i pokretljivost osobe. Dobri rezultati ohrabruju reumatologe na primjenu te tehnike čiji je rizik neznatan. Prolazak cementa izvan pršljenastog tijela nema teške posljedice.

Eksperimentalna faza
Nedavno je uvedena i tehnika cifoplastificiranja, pa se na početku zahvata u kralježak unose balončići koji se potom povećavaju zrakom radi njegova neophodnog proširenja. Potom se uklanjaju jer moraju dopustiti prolazak cementa koji specijalist injekcijom ubrizgava u napravljeni prostor.

U Francuskoj tu operaciju detaljno proučavaju, a svakodnevno se “betoniranju” kostiju podvrgavaju barem tri dobrovoljke s uznapredovalom osteoporozom.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti