Električne cigarete pomažu u prestanku pušenja

Električne cigarete pomažu u prestanku pušenja

Električne cigarete pomažu u prestanku pušenja
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 26.05.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Iako su prethodna istraživanja pokazala da korištenje električnih cigareta u svrhu prestajanja pušenja ne bi trebalo poticati, novo istraživanje je pokazalo da pušačima može olakšati prestanak za čak 60%.

Znanstvenici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Addiction, ističu da pušači, koji žele prestati bez profesionalne pomoći, mogu imati više koristi od električnih cigareta nego od nikotinskih žvakaćih guma.

Posljednjih nekoliko godina njihova je popularnost značajno porasla. Električne cigarete smanjuju žudnju za cigaretama i ublažavaju sve nuspojave pretanka pušenja, a puno su sigurnije od uobičajenih cigareta.

Smatramo da će popularnost električnih cigareta još više porasti jer je očigledno da olakšavaju prestanak pušenja, izjavio je voditelj istraživanja prof. Robert West.

No, znanstvenici ističu da još uvijek nije poznato koji je dugoročan učinak električne cigarete na zdravlje, zbog čega je potrebno provoditi daljnja istraživanja.

Također, ovim istraživanjem su ustanovili da električne cigarete u prestanku pušenja pomažu više od nikotinskih žvakaćih gumi i flastera. Znanstvenici vjeruju da je jedan od razloga psihološka ovisnost o cigaretama, kod koje električne cigarete uistinu mogu pomoći.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti