Visok kolesterol otežava začeće

Visok kolesterol otežava začeće

Visok kolesterol otežava začeće
  • Objavljeno: Nedjelja, 25.05.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Parovi, koji pate od visoke razine kolesterola, češće dulje pokušavaju ostati trudni, otkriva nam novo istraživanje američkih znanstvenika.

Ovo je prvo istraživanje koje je otkrilo da razina kolesterola igra važnu ulogu u začeću, izjavio je voditelj istraživanja prof. Enrique Schisterman.

U istraživanju je sudjelovao 501 par koji je pokušao začeti. Znanstvenici su proučavali njihove životne navike, izloženost okolišnim faktorima i plodnost. Na početku istraživanja su znanstvenici izmjerili razinu kolesterola kod svake osobe.

Provjerite moguće uzroke visoke razine kolesterola!

Na kraju istraživanja su rezultati pokazali da parovi, koji imaju problema s održavanjem normalne razine kolesterola, također imaju problema i sa začećem.

Znanstvenici ističu da kada i muškarac i žena pate od visoke razine kolesterola, začeće postaje sve teže ostvarivo. Iako su za razinu kolesterola zaslužni genetika i obiteljska anamneza, razinu kolesterola dobrim dijelom možete kontrolirati tjelovježbom i prehranom.

Istraživanje je također pokazalo da kada žena pati od visoke razine kolesterola, a muškarac ne, potrebno je više vremena za začeće. No, kada muškaraca pati od visoke razine kolesterola, a žena ne, do začeća dolazi sasvim normalno.

Prethodna istraživanja su pokazala da brojni faktori mogu utjecati na plodnost, od dobi i genetike, sve do životnih navika, tjelesne težine, tipa prehrane i učestalosti vježbanja, prenosi WebMD.

Razinu kolesterola je potrebno kontrolirati iz više razloga jer visoka razina kolesterola može povećati rizik od nastanak bolesti srca, srčanog i moždanog udara, a također može značajno skratiti životni vijek i uzrokovati prijevremenu smrt.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti