Epiziotomija

Epiziotomija

Epiziotomija
  • Objavljeno: Petak, 09.01.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Pilot studija o rutinskoj naspram restriktivnoj uporabi epiziotomije tijekom operativnog vaginalnog poroda nije dala zaključne dokaze o superiornosti jednog od tih pristupa o čemu su izvijestili istraživači iz Irske i Velike Britanije, objavljeno je na stranicama Reuters Healtha.

Operativni vaginalni porod odnosi se na porod u kojem porodničar koristi forceps ili vakum napravu da bi pomogao ženi u porodu. Tradicionalno epiziotomija – incizija perineuma koja treba spriječiti razdiranje tijekom poroda bebe – bila je rutinski postupak u slučaju kada je operativni vaginalni porod nužan.

No ipak, unatoč nedostatku čvrste formalne evaluacije, sve veći broj porodničara koristi se tim pristupom na restriktivan način, to jset samo ako razdor postane izvjestan, prema mišljenju dr. D.J. Murphy s University of Dublin i njegovih kolega.

Da bi usporedili te dvije strategije, nasumice su rasporedili 200 žena koje su zahtijevale operativni vaginalni porod u skupinu rutinske, ili restriktivne uporabe epiziotomije.

Nije bila uočena upadljiva razlika rezultata između rutinske i restriktivne skupine. Ananlni razdori uočeni su kod 8,1% rutinske skupine i 10,9% restriktivne skupine.

Primarno i poslijeporođajno krvarenje dogodilo se kod 36,4% žena u rutinksoj skupini i 26,7% u restriktivnoj sk. Što se tiče neonatalne traume, postotci su iznosili 45,5% i 43,6%, za svaku skupinu posebno.

Učestalosti urinarne inkontinencije i inkontinencije stolice, perinealnih infekcija i produžene hospitalizacije su isto tako ostale slične.
Ukupno, izjavili su istraživači, «Rezultati su kompatibilni s klinički značajnim dobrobitima i štetama rutinske epiziotomije.» Studija je objavljenja u prosinačkome izdanju časopisa «British Journal of Obstetrics and Gynecology».

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti