Metabolički sindrom i bubrezi

Metabolički sindrom i bubrezi

Metabolički sindrom i bubrezi
  • Objavljeno: Petak, 09.01.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Bolovanje od takozvanog metaboličkog sindroma može povisiti rizik od kronične bubrežne bolesti kod pojedinaca s dijabetesom tipa 2 o čemu su izvijestili istraživačio iz Kine, objavljeno je na Reuters Healthu.

Metabolički sindrom odnosi se na skupinu čimbenika rizika za dijabetes i bolesti srca – uključujući abdominalnu debljinu, visok krvni tlak, visok šećer u krvi, niske razine «dobrog» HDL kolesterola i visoke trigliceride (jedna vrsta masnoće u krvi). Sindrom se uobičajeno dijagnosticira kada osoba ima tri ili više spomenutih stanja.

Trenutačna studija upućuje na to da su konvencionalni kardiovaskularni čimbenici rizika ujedno i prediktori problema s bubrezima, istaknuo je dr. Peter C.Y. Tong s Chinese University of Hong Kong u komentaru za Reuters Health. «Dakle, liječnici bi trebali aktivno procjenjivati pacijente s dijabetesom na osnovi tih čimbenika rizika i agresivno ih liječiti.», rekao je Tong.

Tong i njegovi kolege tražili su veze između metaboličkog sindroma i njegovih komponenata i bolesti bubrega kod više od 5 800 odraslih Kineza s dijabetesom tipa 2. Ponašli su da se rizik od razvoja kronične bolesti bubrega povisivao kako se povisio broj komponenata metaboličkog sindroma. 

Pacijenti s četiri komponenete metaboličkog sindroma imali su 1,64 puta povišen rizik od razvoja bolesti bubrega, a oni s pet komponenti imali su 2,34 puta povišen rizik, o čemu su izvijestili u časopisu «Diabetes Care».

U «multivarijabilnoj» analizi, prisutnost metaboličkog sindroma bila je povezana s 31% povišenim rizikom od bolesti bubrega u usporedbi s pojedincima bez znakova metaboličkog sindroma.

Osvrt na pojedine komponente metaboličkog sindroma neće biti dovoljan za reduciranje rizika od bolesti bubrega, istaknuo je Tong. No ipak, «redukcija ukupnog rizika» visokog šećera u krvi, abdominalne debljine, visokog krvnog tlaka i visokih masnoća u krvi trebala bi spriječiti oštećenje bubrežne funkcije, izjavili su istraživači.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti