Evolucija će žene učiniti plodnijima u starijoj dobi

Evolucija će žene učiniti plodnijima u starijoj dobi

Evolucija će žene učiniti plodnijima u starijoj dobi
  • Objavljeno: Petak, 23.07.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Danas je „moda" imati djecu kasnije u životu, ali nismo ni svjesni  da bi nas to moglo dovesti do toga da žene budu plodnije u svojim 40-ima.

 Kao što mnoge žene danas rađaju u starijoj dobi, samo će one s dugovječnijim plodnim genima biti uspješne. Što znači da će prosječno trajanje plodnosti rasti s njihovim genima koje će prenijeti na svoju djecu.

Istraživanje sa Sveučilišta u Sheffieldu pokazuje da su se žene ranije udavale, a ako su postale udovice rjeđe bi se ponovno udavale, te tako u biti favorizirale ranije porode kod žena.

No današnja nevoljkost za raniji brak, te i samu reprodukciju do kasnije dobi može nas dovesti do trenutka kad će plodnost favorizirati starije žene

Istraživači su proučavali uzorke braka na 1.591 žena kako bi ušli u trag odnosa povijesti braka, plodnosti i godina. Koristili su se finskim zapisima iz 18. i 19. stoljeća, u vrijeme kada je gotovo svatko bio u braku, a razvod je bio strogo zabranjen.

Otkrili su da će žene u dobi od 30 do 35 biti najvjerojatnije u braku. One koje su se bogato udale, vjenčale su se u mlađoj dobi, ali s relativno starijim muškarcima, što znači da su obitelji bile veće, ali s povećanim rizikom od udovištva.

Istraživači kažu da zbog ove visoke šanse za udovištvom, povećano s izgledima da se starije udovice ponovno udaju s djecom, daju nam jedan mali postotak žena u populaciji s prilikom za reprodukciju u starijoj dobi.

Duncan Gillespie, sa sveučilišnog Zavoda za biologiju rekao je da u današnjem društvu žene kasnije zatrudnjuju iz razloga jer se i brakovi kasnije sklapaju.

"Kao rezultat toga, prirodna selekcija održavanja plodnosti u mladoj dobi može oslabiti, a relativna snaga prirodne selekcije može povećati plodnost u starijoj dobi, što bi potencijalno moglo dovesti do poboljšanja u starosnoj plodnosti tijekom više generacija . Trenutno se izgradnja obitelji odgađa do starije životne dobi, kada je relativno malo žena u našoj evolucijskoj prošlosti imalo priliku za reprodukciju. Kao rezultat toga, to bi u budućnosti moglo dovesti do evolucijskog poboljšanja u starosnoj plodnosti žena."

Za kraj je dodao: "Imati djecu u odnosu je još uvijek norma u modernom društvu, ali u dobi gdje će žene imati manje šanse za reprodukciju, možemo očekivati evoluciju niže plodnosti."

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti