HPV cjepivo štiti i od genitalnih bradavica

HPV cjepivo štiti i od genitalnih bradavica

HPV cjepivo štiti i od genitalnih bradavica
  • Objavljeno: Četvrtak, 22.07.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Nova studija pokazuje da nas HPV cjepivo ne štiti samo od spolno prenosivih virusa koji uzrokuju rak grlića maternice, već i pomaže u sprečavanju stvaranja genitalnih bradavica i cervikalnih izraslina niskog stupnja.

Istraživači procjenjuju da virus uzrokuje oko 500.000 slučajeva raka grlića maternice svake godine širom svijeta. Virus također može uzrokovati pojavu bradavica u području genitalija, te cervikalnih izraslina niskog stupnja. Smatra se da se ova dva uvjeta pojavljuju kod 30 milijuna ljudi godišnje.

U upravo objavljenom nasumičnom istraživanju, istraživači su proučavali 17.622 žena u 24 zemlje kojima je dodijeljeno cjepivo ili placebo tijekom perioda od šest mjeseci. Žene su u dobi od 16 do 26.

Joakim Dillner, stručnjak na odjelu za medicinsku mikrobiologiju na Sveučilištu Malmo u Švedskoj i kolege otkrili su da cjepivo pruža značajnu zaštitu protiv bradavica i tumora kod osjetljivih žena. Primjerice, 168 od 7.632 žena koje su dobile placebo cjepivo razvile su cervikalne izrasline koje se pripisuju HPV sojevima, dok su se kod onih koje su dobile cjepivo, samo sedam od 7.629 ispitanica razvile izrasline.

U najvažnijem dijelu, autori studije su napisali da cjepivo "daje snažnu i dugotrajnu zaštitu" na četiri godine protiv različitih vrsta bradavica i cervikalnih izraslina niskog stupnja.

Dr. Clyde Crumpacker, profesor medicine na Harvardovom Medicinskom fakultetu u Bostonu, rekao je u intervjuu da je istraživanje jako korisno jer pokazuje da cjepivo može učiniti više od samog sprječavanja širenja virusa.

"Cjepivo još nije licencirano za dječake, no ovo istraživanje pruža jak razlog da se dječaci trebaju cijepiti kako bi se spriječila zaraza HPV-om, te kako bi se spriječilo stvaranje genitalnih bradavica ", rekao je Crumpacker.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti