Sindrom policističnih jajnika - besplatna online predavanja i radionice

Sindrom policističnih jajnika - besplatna online predavanja i radionice

Sindrom policističnih jajnika - besplatna online predavanja i radionice
  • Objavljeno: Srijeda, 18.05.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

FEMM Croatia, koji djeluje u sklopu Svjetskog saveza mladih Hrvatska, organizira prvu u nizu FEMMference konferencija koja će se ove godine baviti temom sindrom policističnih jajnika (PCOS). Riječ je o besplatnim predavanjima i radionicama kojima je cilj pružiti sveobuhvatan edukativan sadržaj iz raznih tema vezanih uz žensko reproduktivno zdravlje. Informacije ćete dobiti od vodećih stručnjaka iz različitih područja, a sve kako bi se produbilo razumijevanje važnih tema vezanih uzžensko zdravlje i kako bi, u konačnici, svaka žena dobila priliku donijeti informiranu odluku o skrbi za vlastito zdravlje.

Konferencija će se održati na daljinu u petak 20. svibnja od 18 sati i subotu 21. svibnja od 10 sati s prijenosom na društvenim mrežama FEMM Croatia i Svjetskog saveza mladih Hrvatska. Sindrom policističnih jajnika najčešća je endokrinopatija u žena reproduktivne dobi uz prevalenciju do čak 20%, zbog čega svakodnevno zaokuplja veliku pozornost javnosti. Naime, čak se više od 1.5 milijuna mrežnih stranica bavi ovim problemom. Međutim, kako i dalje nedovoljan udio djevojaka i žena razumije ovu problematiku, hormonalna zbivanja u pozadini toga sindroma te metode zbrinjavanja i liječenja, iako se često i same bore s ovim problemom, smatramo kako je vrijeme da krenemo više govoriti o PCOS-u.

Ginekološki, nutricionistički, kineziološki aspekt i mentalno zdravlje

FEMMference za vas okuplja stručnjake različitih interesa i zanimanja, koji će sagledati PCOS iz više perspektiva. Predavači će objasniti ginekološko-endokrinološku pozadinu problema, približiti nutricionističku i kineziološku komponentu njegovog liječenja, ali i ponuditi načine za brigu o mentalnom zdravlju tijekom borbe s PCOS-om.

O ginekološko-endokrinološkom aspektu PCOS-a govorit će doc. dr. sc. Oliver Vasilj, specijalist ginekologije i opstetricije te predavač na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Dr. Vasilj će objasniti fiziologiju ciklusa te pokazati kakve se hormonske fluktuacije događaju kod žena s PCOS-om. Također, objasnit će s kojim se simptomima žene javljaju te koje je dijagnostičke pretrage potrebno napraviti kako bi se došlo do dijagnoze. Odgovorit će i na pitanja može li oralna hormonska kontracepcija riješiti problem, koji je njezin mehanizam djelovanja te koju su možebitne posljedice.

O nutricionistički aspektu govorit će Lucija Tešija, magistra farmacije koja je trenutno u edukaciji iz nutricionizma. U predavanju će govoriti o nutritivnoj podršci PCOS-u budući da je najbolji način za smanjenje simptoma PCOS-a upravo promjena životnih navika u koje spada i prehrana. Obradit će i neke mitove u prehrani te objasnitizašto prehrana u velikoj mjeri utječe na simptome toga sindroma.

Kineziološki aspekt PCOS-a predstavit će Iva Benić, liječnica koja trenutno radi u izvanbolničkoj hitnoj medicinskoj pomoći. U radu s pacijentima, primijetila je koliko stil života i tjelesna aktivnost utječu na cjelokupno zdravlje pojedinca. Na izlaganju će govoriti o tome koliko je tjelesna aktivnost bitna općenito, a osobito kod žena s PCOS-om.

O tome kako borba s PCOS-om može utjecati na mentalno zdravlje govorit će Lea Potočar, magistra psihologije i edukantica kognitivno bihevioralne terapije, koja je ujedno i FEMM edukatorica. Govorit će o depresivnosti i anksioznosti kao psihološkim poremećajima koji su najčešće povezani s PCOS-om te o psihološkim intervencijama koje su se pokazale učinkovitima za održavanje mentalnog zdravlja kod žena s tim sindromom.

Kako biste dobili podsjetnik za održavanje konferencije te primali novosti o drugim aktivnostima FEMM Croatia, prijaviti se možete putem jednostavnog prijavnog obrasca na poveznici. Napominjemo da će prijenos uživo biti dostupan na Facebook stranici FEMM Croatia te na YouTube kanalu Svjetskog saveza mladih Hrvatska. Budite dio FEMMferencea i učinite nešto dobro za svoje zdravlje, zdravlje svoje sestre i prijateljice!

Inače, FEMM ili Fertility Education and Medical Management sveobuhvatan je program skrbi o ženskom zdravlju. Obuhvaća edukaciju i medicinsku podršku. FEMM program je proizišao iz organizacije World Youth Alliance kao kreativan odgovor mladih stručnjaka na poteškoće u ostvarivanju prava žene na informirani izbor i kvalitetniju zdravstvenu skrb. Kroz edukaciju FEMM program pruža ženama uvid u funkcioniranje vlastitog tijela i zdravlja te omogućava praćenje i nadziranje vlastitog zdravlja i plodnosti putem jednostavne i besplatne FEMM mobilne aplikacije. FEMM osnažuje suradnju između žene i liječnika te omogućava postizanje kvalitetnije zdravstvene skrbi kroz pružanje preciznijih uvida u zdravstveno stanje žene. FEMM liječnici rade prema specifičnim protokolima koji pomažu otkriti korijen problema i otkloniti ga kako bi se tijelu povratilo zdravlje.

Za više informacija posjetite Facebook i Instagram profil FEMM Croatia.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti