U Hrvatskoj nedostaje 300 obiteljskih liječnika, a 35 posto starije je od 60 godina

U Hrvatskoj nedostaje 300 obiteljskih liječnika, a 35 posto starije je od 60 godina

U Hrvatskoj nedostaje 300 obiteljskih liječnika, a 35 posto starije je od 60 godina
  • Objavljeno: Četvrtak, 19.05.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Svjetski dan obiteljskih liječnika (FDD) obilježava se 19. svibnja, od kada ga je proglasila WONCA 2010. godine i postao je dan za isticanje uloge i doprinosa obiteljskih liječnika i timova primarne zdravstvene zaštite u zdravstvenim sustavima širom svijeta.

Ova proslava prilika je da se prizna središnja uloga obiteljskih liječnika u pružanju osobne, sveobuhvatne i kontinuirane zdravstvene zaštite za sve pacijente. To je ujedno i prilika za proslavu napretka postignutog u obiteljskoj medicini i posebnih doprinosa timova primarne zdravstvene zaštite na globalnoj razini, piše Svjetska organizacija obiteljskih liječnika i navodi kako je tema ovogodišnjeg dana liječnika obiteljske medicine - Obiteljski liječnici „Uvijek tu za brigu“.

Posao liječnika obiteljske medicine nije nimalo lagan, pogotovo nakon pojave pandemije i porasta administrativnih poslova. Uz to je važno istaknuti kako je oko 35% obiteljskih liječnika starije od 60 godina, piše Poslovni.hr. A osim načelne želje za jačanjem domova zdravlja, u do sada prezentiranim novostima novog prijedloga Zakona o zdravstvenoj zaštiti nema ni jednog elementa plana za revitalizaciju obiteljske medicine, ni u kadrovskom ni u organizacijskom smislu, navodi Večernji list te piše kako u Hrvatskoj imamo 104 tima obiteljske medicine bez nositelja, što znači da 104 ordinacije nemaju stalnog doktora nego ih pokrivaju ostali liječnici koji se izmjenjuju na zamjenama, bilo da rade prekovremeno nakon što odrade svoju ordinaciju ili su privremeno tamo dok čekaju bolničku specijalizaciju. Prema podacima iz Digitalnog atlasa hrvatskog liječništva, publikacije Hrvatske liječničke komore, imamo 2327 timova obiteljske medicine, ali samo 2223 liječnika obiteljske medicine i oni skrbe o skrbe o 3,66 milijuna osiguranih osoba. Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) upozorava da u Hrvatskoj nedostaje gotovo 300 liječnika obiteljske medicine.

Tri stupa na kojima počiva Svjetski Dan obiteljskih liječnika

Svjetska organizacija obiteljskih liječnika (WONCA) ističe kako Svjetski dan obiteljskih liječnika 2022. godine počiva na tri stupa:

Uvijek

Obiteljski liječnici prisutni uvijek i u svakom trenutku, a kontinuitet je temeljna značajka njihovog rada. Kontinuirano pružaju skrb u svim fazama života pacijenata, te tijekom velikih i malih trenutaka. Kontinuitet je prisutan i u skrbi kontinuiranim praćenjem pacijenata, gdje je ključna koordinacija s drugim razinama skrbi i zdravstvenih djelatnika. Na kraju, kontinuitet predstavlja njihovu stalnu pripremu i razvoj vještina, neprekidna istraživanja i sposobnost prilagodbe i izgradnje otpornosti na promjene, tehnologije, metodologije i obrazovne strategije.

Tamo

Obiteljski liječnici i djelatnici primarne zdravstvene zaštite su tamo gdje god i kad god je to potrebno. Uvijek na prvoj crti - u ratu, zdravstvenim krizama i vremenima mira. Oni su dio zajednica s kojima rade, proaktivno dosežu i surađuju s članovima, dijele svoje temeljne vrijednosti, stvaraju jedinstvenu vezu sa svojim pacijentima i grade veze povjerenja.

Skrb

Pružanje pristupačne, pravedne, održive, visokokvalitetne skrbi je bit postojanja obiteljskih liječnika. Biti obiteljski liječnik je i privilegija i odgovornost. Liječnici se uvijek brinu o ljudima i pružaju ono što je potrebno za njihovu dobrobit i zaštitu, identificirajući potrebe svojih pacijenata jamče temeljno pravo na zdravlje.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti