Fiksacija ravnog stopala

Fiksacija ravnog stopala

Fiksacija ravnog stopala
  • Objavljeno: Nedjelja, 07.09.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Zahvaljujući novoj proceduri, doktori mogu olakšati bol kod pacijenata i ponovno im olakšati korak.

Oko 25% populacije ima stanje nazvano "ravno stopalo" - kolaps luka stopala. To može uzrokovati bol u zglobu, peti ili nozi i eventualno čak u koljenima, kukovima i leđima.

Pacijenti se nakon zahvata ponovno bave omiljenim aktivnostima i osjećaju se dobro, i to nakon više godina boli. Bol je izražena i probadajuća kod svakog koraka i osjeti se u stopalima, prstima stopala, koljenima, kukovima, donjem dijelu leđa pa čak i vratu.

Kod ravnih stopala, bez luka na stopalu težina tijela je na unutarnjemu dijelu stopala čime se remeti poravnanje tijela.

Doktor Ivar Roth je svojemu pacijentu ugradio titanijski stent u luk stopala, objavljeno je na Ivanhoe Newswire. To oblikuje luk i drži kosti stopala na mjestu održavajući otvoren prostor. "To je brzo rješenje", izjavio je Roth, kirurg za stopala u Newport Beachu, Kalifornija, za Ivanhoe. "Tako čim je implantat ugrađen, i s prvim korakom, pacijenti primjećuju da nema više boli u koljenima zbog ispravka položaja."

Težina tijela premješta se s unutrašnjosti stopala na pravo mjesto što olakšava bol u koljenima i leđima.

Specijalist za stopala i nožne zglobove, dr. Kenneth Jung, rekao je da je ta operacija jedna od mogućnosti za razmatranje, no samo ako konzervativni tretmani, kao ortoze, lijekovi ili fizikalna terapija nisu postigli uspjeh. "Još ne postoje dugoročne studije.", rekao je dr. Jung.

Implantat koji je ugrađen može se izvaditi ako uzrokuje bol. No pacijent kojem je ugrađen i nakon 2 godine se nije požalio. Izjavio je da ga ne osjeća i ne zna da uopće postoji, ali je svjestan da nema više boli.

Operacija traje oko 15 minuta po stopalu. Pacijent se šalje kući s kopčom ili mobilnim gispom koji nosi 3 do 4 tjedna. Oko 30 kirurga u Sjedinjenim Američkim Državama već izvodi tu operaciju.

Za MojDoktor: Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti