Folati i sipnja bebe

Folati i sipnja bebe

Folati i sipnja bebe
  • Objavljeno: Nedjelja, 14.12.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Uzimanje folata u ranoj trudnoći može povećati izglede za pojavu sipnje (wheezinga) kod bebe.

Dojenčad rođena od majki koje su uzimale folate u prva tri mjeseca trudnoće imaju veće izglede da će imati dišne probleme, objavljeno je na HealthDayu.

Novorođenčad i dojenčad majki koje su uzimale folnu kiselinu (folate) tijekom rane trudnoće mogla bi imati povišen rizik od pojave dišnih bolesti, prema rezultatima studije provedene u Norveškoj.

Folati se preporučavaju zbog smanjenja rizika od pojave prirođenih defektata, i mnoge zemlje dodaju u brašno folnu kiselinu.
Istraživači su proučili podatke od više od 32 000 djece rođene između 2000. i 2005. godine koja su bila dio studije naziva Norwegian Mother and Child Cohort Study. Majke su bile promatrane što se tiče njihovih prehrambenih navika i uzimanja dodataka prehrani (uključujući i folate) u više vremenskih točaka prije i nakon rođenja djeteta.

Nakon prilagodbe u skladu s ostalim čimbenicima, istraživači su pronašli da su dojenčad čije su majke uzimale dodatke folata tijekom prva tri mjeseca trudnoće imala blago veće izglede u odnosu na drugu djecu da će imati pojavu sipnje i/ili respiratornih infekcija do dobi od 18 mjeseci. Ta su djeca imala i 24% veće izglede da će biti primljena u bolnicu zbog liječenje respiratorne infekcije.

Studija je objavljena u trenutnom izdanju časopisa «Archives of Disease in Childhood».

Istraživači su istaknuli da folati i drugi vitamini utječu na biokemijski proces naziva metilacija, koja zatim mijenja genetsku aktivnost. Ne postoji sveobuhvanto istraživanje o utjecaju metilacije na imuni sustav i dišne bolesti. No ipak, nedavni dokazi upućuju na to da bi metilacija mogla igrati važnu ulogu u razvoju određenih imunih T-stanica i utjecati na razvoj upale dišnih putova u ranom djetinjstvu, što je pretpostavio tim iz Norveške.

Studije na miševima pokazale su da visoke razine folne kiseline i drugih sličnih tvari u ranoj trudnoći mogu povisiti rizik od pojave alergijske astme potomstva.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti