Dragi budući očevi, pripremite se za očinstvo!

Dragi budući očevi, pripremite se za očinstvo!

Dragi budući očevi, pripremite se za očinstvo!
  • Objavljeno: Utorak, 08.12.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Muški kutak

Saznanje da ćete postati tata je trenutak koji zauvijek mijenja život. Uz uzbuđenje vjerojatno osjećate strah i zbunjenost. Kako se možete pripremiti na dolazak djeteta?

Razmišljajte o bebi

Tijekom trudnoće zajedno s partnericom vodite brigu o zdravlju bebe. Budite podrška partnerici u svim promjenama navika koje mora napraviti.

Surađujte što više i radite što više toga zajedno. Ako idete na trudnički tečaj, nemojte niti jedan propustiti. Također nemojte propuštati ultrazvuke. Osim što će vašoj partnerici biti lakše, osjećat ćete se spremnijima za ono što slijedi.

Suočite se s porodom

Kada je sami porod u pitanju, hoćete li biti prisutni ili ne je odluka koju trebate donijeti zajedno s partnericom. Većina muškaraca želi biti uključena u porod.

No, imajte na umu da je muškarcima to ujedno najbolji, ali i najgori trenutak u životu. Neki ih ne bi propustili nikada, a neki ih smatraju traumatičnima. To je trenutak koji će vama i partnerici promijeniti život.

Saznajte kako biti od pomoći partnerici koja rađa!

Uključite se što prije

Nakon poroda se trebate što prije prilagoditi novoj situaciji. Što se muškarci prije uključe u odgoj, to bolje. Majka i otac su jednako važni za odgoj djeteta. Ako ćete u tome biti zajedno, bit će vam oboma lakše, naročito ako je to vaše prvo dijete.

Ako otac uči o djetetu u isto vrijeme kad i majka, neće se osjećati izostavljeno. Neće se smatrati sporednim roditeljem. Također, rizik od nastanka postporođajne depresije je značajno manji ako je otac uključen od samog početka.

Već ćete u prvih nekoliko tjedana puno toga naučiti o dojenju, pranju, presvlačenju, uspavljivanju i prepoznavanju onoga što vaše dijete treba. Otac treba biti uključen u sve ovo jednako kao i majka.

Vaša životna uloga se promijenila

Novi očevi će možda imati poteškoća s time što će se njihova uloga promijeniti dolaskom bebe. Sada ćete uvijek stavljati bebu i partnericu na prvo mjesto. Promijenit ćete način razmišljanja. Osjećat ćete da trebate biti zaštitnik.

Dobra vijest je da se već nakon nekoliko tjedana sve vraća u normalu. Shvatit ćete da je briga o djetetu nešto potpuno prirodno i da dolazi spontano. Primijetit ćete da vam briga o bebi ne predstavlja problem i da uz to možete nastaviti biti onakvi kakvi ste bili prije.

Tražite podršku

Razgovarajte s drugim očevima. Muškarci koji razmjenjuju iskustva s drugim muškarcima se puno bolje snalaze u novonastaloj situaciji.

Ako primijetite da ste se počeli udaljavati od partnerice, napravite prvi korak. Ovo razdoblje je jednako stresno za vas i nju, ali uvijek trebate imati na umu da je ona upravo prošla kroz nekoliko mjeseci trudnoće, porod i da se trenutno nalazi u situaciji u kojoj treba svu vašu podršku i pomoć.

Vitashop