Probir na rak prostate

Probir na rak prostate

Probir na rak prostate
  • Objavljeno: Subota, 13.12.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Žene motiviraju muškarce na pregled za rak prostate.

Široko je poznato da je rani probir povezan s preživljenjem kod raka prostate, ali muškarci su manje skloni otići na pregled osim ako ne žive sa ženom ili s nekom posebnom osobom, objavljeno je na Ivanhoe novostima.

Rak prostate je drugi vodeći uzrok smrti od raka među muškarcima u Sjedinjenim Američkim Državama, ali rano otkrivanje drastično popravlja izglede za petogodišnje preživljenje. Istraživači su htjeli pronaći što je to što potiče muškarce da odu na rani pregled. Promatrali su 2 447 bijelih muškaraca u dobi između 40 i 79 godina koji su ispunili upitnike o obiteljskom pojavljivanju raka prostate i njihovoj zabrinutosti glede razvoja te bolesti.

Studija je otkrila da su muškarci koji su imali obiteljske slučajeve raka prostate sa smrtnim rezultatom imali 50% veće izglede da će otići na pregled. Muškarci koji su bili zabrinuti o pojavi te bolesti su također imali gotovo dva puta veće izglede da će otići na pregled, no ipak, muškarci koji su imali slučaj raka prostate u obitelji ali koji su živjeli sami imali su 40% manje izglede da će otići na pregled u usporedbi s onima koji su bili oženjeni ili su imali nekog posebnog s kim su živjeli u istom kućanstvu.

«U svijetlu motiviranja ljudi da se odu pregledati, moglo bi biti pozitivno utjecati i na žene ili druge važne osobe u životu isto kao i na muškarce,» izjavila je Lauren P. Wallner, vodeći autorica i istraživačka suradnica na University of Michigan, Ann Arbour. Rezultati su objavljeni u časopisu «Cancer Epidemiology», Biomarkers and Prevention.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti