Otkriven gen koji je možda ključan za razvoj depresije

Otkriven gen koji je možda ključan za razvoj depresije

Otkriven gen koji je možda ključan za razvoj depresije
  • Objavljeno: Utorak, 19.10.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživači su otkrili gen za koji se smatra da je ključni pridonositelj početku depresije.

„Ovo bi mogao biti primarni uzrok, ili barem glavni faktor, za signalizaciju abnormalnosti koja dovodi do depresije," rekao je Ronald S. Duman, glavni autor istraživanja.

Veliki problem znanstvenicima je što već duže vrijeme pokušavaju otkriti uzrok depresije.

Simptomi depresije uvelike variraju među pojedincima. Danas većina vjeruje kako su višestruki fiziološki procesi uključeni u veliki depresivni poremećaj. To objašnjava zašto ljudi reagiraju različito na najčešće prepisane antidepresive, koji rade po principu manipulacije unosa neurotransmitera serotonina. Međutim, čak 40 posto depresivnih bolesnika ne reagira na trenutno dostupne lijekove, a potrebni su im tjedni ili mjeseci kako bi proizveli terapeutski odgovor.

Tim istraživača je radio velika skeniranja genoma na uzorcima tkiva od 21 preminulog pojedinca kojima je bila dijagnosticirana depresija te je uspoređena s razinom genske ekspresije u odnosu na 18 pojedinaca kojima nije bila dijagnosticirana depresija. Otkrili su kako je jedan gen, nazvan MKP-1, bio udvostručen u moždanom tkivu depresivnih pojedinaca.

To je posebno uzbudljivo, kažu istraživači, zato jer gen deaktivira molekularni put presudan za opstanak i funkciju neurona, a njihovo umanjenje je povezano s depresijom kao i s drugim bolestima. Dumanov tim također je otkrio da kada se MKP-1 gen ukloni kod miševa, oni postaju otporni na stres. Kada se gen ponovno aktivira, miševi pokazuju simptome koji oponašaju depresiju.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti