Pametne kapsule zamijenit će injekcije inzulina i olakšati život dijabetičarima

Pametne kapsule zamijenit će injekcije inzulina i olakšati život dijabetičarima

Pametne kapsule zamijenit će injekcije inzulina i olakšati život dijabetičarima
  • Objavljeno: Utorak, 12.02.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Pixabay

Kategorija: Zanimljivosti

Zadnjih se sto godina ljudi s dijabetesom pouzdaju u injekcije inzulina koje im drže pod kontrolom šećer u krvi, a sada je možda tome došao kraj izumom kapsule koja bi u organizmu obavljala posao injekcije i zauvijek zamijenila neugodne ubode'.

Naime, kako prenosi Daily Mail, nedavno je objavljeno istraživanje koje je predstavilo kapsule s inzulinom. Sastoje se od tankih iglica gotovo u cijelosti napravljenih od inzulina i malene opruge, a sve zajedno na mjestu drži disk od šećera.

Kad se kapsula proguta, voda iz želuca topi šećer, zbog čega se pokreće opruga kojom bi se dalje u želudac ispalila iglica s potrebnom dozom inzulina.

Tim koji stoji iza ovog izuma, liječnici i znanstvenici iz Brigham and Women's Hospital i Instituta Tehnologije u Massachusettsu, su za ovakav lokalizirani pristup dijabetesu i opskrbljivanju inzulinom opisali kao 'ugodniji, jednostavniji i jeftiniji' od tradicionalnih injekcija.

Inače, prema američkom Centru za kontrolu u prevenciju bolesti, 30,3 milijuna Amerikanaca boluje od dijabetesa, što je 9,4% njihove ukupne populacije. Do bolesti dolazi kad gušterača proizvodi premalo 'beta stanica' koje proizvode inzulin ili 'beta stanice' same proizvode premalu količinu inzulina pa drugi hormoni nadomještaju glukozu u krvotoku.

Kad se ne liječi, dijabetes može uzrokovati niz komplikacija kao što su propadanje bubrega, očna oštećenja, srčane bolesti, srčani udar, pa čak i sljepoću. Inzulin se nadomješta injekcijama, koje se često ubrizgavaju u trbuh.

Gastroenterolozi često daju injekcije u trbuh za liječenje čira na želucu ili zbog lokalnog zaustavljanja krvarenja, rekao je doktor Giovanni Traverso iz Brigham and Women's Hospital i dodao kako su želudac i probavni sustav vrlo otporni na oštre predmete zbog čega spomenute iglice ne bi bile problem.

A za kapsule su liječnici objasnili da su veličine graška, napravljene od biorazgradivih materijala, između ostalog polimera i komadića nehrđajućeg čelika. Kad su određivali koliko oštri predmeti smiju biti, vodili su se time da ne budu oštriji od dvije stvari, oklopa 'leopardske kornjače' i Weeble-Wobble igračke (malo plastično jaje koje je u zadnjih 20 godina dosta djece progutalo).

Kapsule se same orijentiraju, a oštrica im je napravljena tako da se uvijek uzdiže pravilno, ne da zarezuje, objasnio je prvi autor istraživanja o kapsulama, student zadnje godine MIT-a Alex Abramsom. Osim toga, trebalo im je nešto što će potaknuti iglicu da izađe, pa su odlučili da nju kontrolira disk od šećera.

Šećer drži oprugu na mjestu dok pacijent ne proguta kapsulu, a tada se opruga opušta i ispaljuje se iglica, objasnio je Abramsom.

Zadnji je problem liječnicima i znanstvenicima predstavljao izbor pravog materijala za izradu spomenute iglice, koju su odlučili napraviti od stisnutog inzulina koji je prethodno tretiran kao suhi led.

Namjerno smo ga napravili u krutom stanju jer ga tako stane puno više stane u kapsulu, nego u tekućem stanju, objasnio je dr. Traverso, a tim je svoje otkriće testirao na svinjama koje su s ovom kapsulom proizvele 300 mikrograma inzulina.

U zadnjim testovima ta doza je podignuta na pet miligrama, što je otprilike količina koju bi pacijent s dijabetesom tipa 2 morao dnevno uzeti. A kako su naglasili, kad sadržaj dospije u želudac, prolazi dalje kroz probavni sustav bez ikakvih nuspojava.

Trenutno tim s farmaceutskom tvrtkom Novo Nordisk radi na kapsuli koja bi se isprobala na ljudima, i to kako se nadaju, u naredne tri godine.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti