Možete li se zaraziti BA.2 sojem ako ste nedavno preboljeli COVID-19?

Možete li se zaraziti BA.2 sojem ako ste nedavno preboljeli COVID-19?

Možete li se zaraziti BA.2 sojem ako ste nedavno preboljeli COVID-19?
  • Objavljeno: Utorak, 05.04.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

BA.2, nova i vrlo zarazna podvarijanta omikrona, je uzročnik većine novih slučajeva zaraze koronavirusom diljem svijeta. Nakon rekordnih brojki novooboljelih kojima smo svjedočili tijekom siječnja i veljače, pojava nove varijante je zabrinjavajuća. Zbog toga mnoge trenutno zanima mogu li dobiti BA.2 varijantu COVID-19, ako su nedavno imali omikron soj i kolika je vjerojatnost za to?

Podvarijanta BA.2 je zaraznija od originalnog omikron soja (BA.1 varijanta), koji je sam po sebi bio zarazniji od prethodnih sojeva, kao što je delta. Još nije sasvim jasno koliko je BA.2 zarazniji, ali stručnjaci pretpostavljaju da je barem 1.5 puta zarazniji od omikrona. Razlike između BA.2 varijante i omikrona nisu toliko velike kao one između omikrona i delte. Većina do sad prikupljenih podataka ukazuje na to da su omikron i BA.2 verzija prilično slične po ozbiljnosti bolesti.

Je li moguća ponovna zaraza koronom?

Svjetska zdravstvena organizacija ističe da je reinfekcija BA.2 moguća među ljudima koji su preboljeli omikron. Specijalistica za dječje zarazne bolesti, Jennifer Lighter, napominje da postoji jasna unakrsna zaštita, odnosno učinkovit imunološki odgovor između delte i omikrona, kao i između omikrona i BA.2 varijante. Točno trajanje zaštite nije sasvim poznato, međutim stručnjaci smatraju da traje oko 90 dana nakon infekcije.

Prema nekim podacima reinfekcija u kratkom vremenskom razdoblju je prilično rijetka. Nedavno je provedeno istraživanje je promatralo slučajeve zaraze COVID-om od kraja studenog do veljače. Znanstvenici su tražili osobe koje su imale dva pozitivna uzorka u razmaku od 20 do 60 dana. Na 1.8 milijuna slučajeva uključenih u istraživanje, pronađeno je samo 187 slučajeva kod kojih se dogodila reinfekcija. Od toga je bilo 47 slučajeva u kojima je osoba dobila BA.2 verziju, nakon što je prvotno bila zaražena BA.1 varijantom virusa.

"Postoji mogućnost infekcije s BA.2 ako ste imali BA.1, iako je to izuzetno rijetko", rekla je dr. Erica Johnson, liječnica interne medicine i istaknula da je većina tih ponovnih infekcija bila među necijepljenima. Lighter napominje da postoje različiti slojevi imunološke zaštite, što znači da osobe koje su primile dvije doze cjepiva imaju drugačiju razinu zaštite od onih koji su primili booster dozu. Oni koji su pak primili booster dozu i preboljeli COVID-19 infekciju, vjerojatno imaju jači imunitet od osoba koje nisu bile zaražene.

Zdravstveni stručnjaci pretpostavljaju da postoji prilično dobra zaštita od infekcije BA.2 verzijom kod osoba koje su nedavno imale COVID-19 i oporavile se, dok su cijepljene osobe zaštićene od teških oblika bolesti. Međutim, upozoravaju da je unatoč zaštiti važno poštivati epidemiološke mjere.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti