Najbolja namirnica za zaustavljanje gubitka kose

Najbolja namirnica za zaustavljanje gubitka kose

Najbolja namirnica za zaustavljanje gubitka kose
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 05.09.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Gubitak kose može biti uzrokovan starenjem, ali i brojnim drugim čimbenicima poput genetike, nedostatka hranjivih tvari, stresa. Gubitak kose je vrlo univerzalan problem koji utječe na muškarce i žene diljem svijeta. Muškarci su općenito više skloni ranijem gubitku kose nego žene. Normalno je izgubiti između 50 do 100 vlasi dnevno, a više od toga može značiti da ste u ozbiljnim problemima.

Iako je nekim od ovih čimbenika teže upravljati od drugih, pravilan izbor namirnica u svakodnevnoj prehrani može biti jedan od korisnih načina u sprječavanju većeg gubitka kose. Prema dijetetičarki Lauren Manaker jedna od najboljih namirnica koja vam može pomoći kod ovog problema su jaja, posebno žumanjak.

Jaja sadrže hranjive tvari i vitamine koji mogu pomoći u jačanju rasta kose, a Manaker ih ističe kao prirodni izvor biotina. Biotin, odnosno vitamin B7, je poznat po svojim sposobnostima za sprječavanje gubitka kose, a osim toga potiče zdravlje kože i noktiju. Osim jaja, neke od namirnica koje sadrže biotin su meso i iznutrice, riba, sjemenke, pšenične klice, orašasti plodovi i određeno povrće poput slatkog krumpira. Sadržaj biotina u hrani može varirati; na primjer, biljna sorta i sezona mogu utjecati na sadržaj biotina u žitaricama, a određene tehnike prerade mogu smanjiti sadržaj biotina u hrani. Osim toga, Manaker spominje da jaja sadrže visokokvalitetne proteine koji su još jedan nutrijent koji podržava zdravu kosu.

Prema Nacionalnom institutu za zdravlje, jaja sadrže gotovo najveći postotak biotina, odmah iza goveđe jetre. U jednom jajetu se nalazi oko 33% vaše dnevno preporučene doze. Međutim, Manaker navodi da u istraživanju postoji nekoliko ograničenja kada je u pitanju gubitak kose. "Iako nema mnogo podataka koji pokazuju da biotin sprječava gubitak kose, postoje neki podaci koji sugeriraju da je nedostatak ove hranjive tvari povezan s njenim nezdravim rastom", kaže Manaker te dodaje da konzumacija hrane koja sadrži biotin, poput jaja, može pomoći zdravom rastu kose.

Također, drugo istraživanje potvrđuje kako je suplementacija biotina pomogla sudionicima istraživanja koji su imali probleme s kosom i noktima, no da je o biotinu potrebno provesti još istraživanja. Posebno o tome što može učiniti za ljude koji nemaju već neke postojeće probleme, piše Eatthis.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti