Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Gljive su zdrave

Gljive su zdrave

Gljive su zdrave
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 08.02.2010.
  • Broj pregleda: 5.943
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Iako se gljive najčešće grupiraju u voće ili povrće, one zapravo spadaju pod gljivice. Neke su otrovne, a neke izuzetno zdrave.

Gljive sadrže jako malo kolesterola i praktički nemaju masti ni natrija u svom sastavu. One sadrže kompleks D vitamina i na taj način gljive oslobađaju energiju iz masti, bjelančevina i ugljikohidrata u hrani. Neke vrste gljiva potiču imuno sustav I dobre su u borbi protiv raka. Linoleinska kiselina sprječava nastanak raka dojke i prostate. Gljive mogu konzumirati i dijabetičari jer ne sadrže masnoću i potiču normalno funkcioniranje jetre, gušterače i endokrilnih žlijezda. Sadrže prirodan inzulin i enzime koje pomažu pri snižavanju šećera u krvi. Za vegetarijance je izrazito bitno da često konzumiraju gljive jer su one najveći izvor potrebnih sastojaka kojih nema u voću i povrću.

Otkrijte koje prednosti kriju gljive!

Međutim, treba biti pažljiv s konzumacijom gljiva jer prevelika količina može uzrokovati mučninu, vrtoglavicu ili jake grčeve u želucu.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti