Otkrijte zašto su gljive dobre za zdravlje!

Otkrijte zašto su gljive dobre za zdravlje!

Otkrijte zašto su gljive dobre za zdravlje!
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 14.12.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Iako se gljive najčešće grupiraju u voće ili povrće, one zapravo spadaju pod gljivice. Neke su otrovne, a neke izuzetno zdrave.

U nastavku pročitajte zašto su gljive zdrave i zašto biste ih trebali češće konzumirati!

Nutritivna svojstva gljiva

Gljive sadrže jako malo kolesterola i praktički nemaju masti ni natrija u svom sastavu. Sadrže kompleks vitamina D i na taj način gljive oslobađaju energiju iz masti, bjelančevina i ugljikohidrata u hrani.

Neke vrste gljiva potiču imunološki sustav i dobre su u borbi protiv raka. Linoleinska kiselina u gljivama sprječava nastanak raka dojke i prostate.

Gljive mogu konzumirati i dijabetičari jer ne sadrže masnoću i potiču normalno funkcioniranje jetre, gušterače i endokrinih žlijezda. Sadrže prirodan inzulin i enzime koje pomažu pri snižavanju šećera u krvi. Za vegetarijance je izrazito bitno da često konzumiraju gljive jer su one najveći izvor potrebnih sastojaka kojih nema u voću i povrću.

Gljive nuspojave

Međutim, treba biti pažljiv s konzumacijom gljiva jer prevelika količina kod osjetljivih može uzrokovati mučninu, vrtoglavicu ili jake grčeve u želucu. Naravno, gljive uvijek treba kupovati kod pouzdanih dobavljača. Također, ako niste sigurni je li neka gljiva jestiva, radije ju ne dirajte kada ju ugledate u prirodi.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti