Gubitak pamćenja upozorava na moždani udar

Gubitak pamćenja upozorava na moždani udar

Gubitak pamćenja upozorava na moždani udar
  • Objavljeno: Srijeda, 10.02.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Gubitak pamćenja mogao bi biti jedan od prvih znakova prijetećeg moždanog udara kod starijih ljudi, tvrde švedski znanstvenici. Obratite li pažnju odmah još uvijek ima vremena za prevenciju.

Švedski znanstvenici proučili su 930 muškaraca u dobi od oko 70 godina. Sudionici istraživanja trebali su riješiti i tri testa koji su mjerili njihove mentalne sposobnosti.

Pokazalo se da sudionici koji su imali najgore rezultate na testovima, napravljenim kako bi mjerili sposobnost osobe da izvrše ili izmjene neki plan, tijekom sljedećih trinaest godina imaju i tri puta veći rizik za moždani udar.

Autorica ovog istraživanja, dr. Bernice Wiberg, sa Sveučilišta u Uppsali, komentirala je: "Moždani udar je vodeći uzrok onesposobljenosti i smrti kod starijih ljudi, zbog čega je rano otkrivanje ljudi koji imaju povećani rizik za moždani udar osobito važno kako bi se mogle poduzeti preventivne mjere."

"Naši rezultati su u skladu s idejom da kognitivno propadanje, bez obzira na to je li osoba ima demenciju, može ukazati na moždani udar," zaključili su na kraju autori ovog istraživanja, koje je objavljeno u stručnom časopisu Neurology.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti